Helles hellettä odotelles 30: Ruosniemen Tradenomi

Tradenomi

Ruosniemen Panimo, Suomi
5,2%
Helles

Olin jo vetämässä liinoja kiinni Ayingerin hellesiin nr. 28, kun Ruosniemen Helsingin vahvistus Hasas-Antti kyseli haluanko Tradenomi-hellesin maistoon. No otetaan sitten, kun tarjotaan. Samalla sain tekosyyn jatkaa sarjaa taas parilla oluella. Ilmaiseksi on siis saatu tämä, Bilderberg-valvojille tiedoksi.

Ruosniemen Panimohan on näitä edelleen käynnissä olevan buumin aikana syntyneitä. Nyt jo vanhemmasta päästä buumin panimoita. Suomen Portlandista eli Porista, jossa Ruosniemi on kaupunginosa. Panimo ei käsittääkseni ole enää Ruosniemessä. Tästä kannattaa ottaa onkeensa: Älä nimeä craft-panimoasi jonkun alueen mukaan, kun et kuitenkaan ole siellä enää parin vuoden päästä. Kysy vaikka Fiskarsin Rekolan Panimolta tai Otaniemen Olarin Panimolta.

Ruosniemi on ollut omaan silmään sellainen perustason panimo. Muutamia oikein hyviä, pientä heittelyä huonoimmillaan. Ääripäitä eli aivan superpläjäyksiä ja toisaalta myös totaalisia vessakaatoja ei ole tullut panimolta maistetuksi. Pääsääntöisesti oikein jees meininki. Lisäksi sivudetaljina panimolla työskentelee pitkäikäisestä Tuopin Ääressä -blogista panimohommiin loikannut olutbloggari, nykyisin siis bloikkari, Arto. Pientä bloggarikollegialisuutta pitää siis tuntea.

Päiväys 06/21. Parin kk:n päästä siis loppumassa. Vanhemmasta päästä settiä. 

Aika tumman oranssi jopa. Samea, etenkin kun hiivapohjaa lurahti ensimmäisestä pullosta hieman mukaan vahingossa. Hyvä tiivis vaahto.

Tuoksu on varsin raikas, mutta menee erittäin mallas edellä. Leipäistä, jopa keksistä maltaisuutta siinä yllin kyllin. Humalia ei juuri löydy. Hapettuneisuutta myös, Suomi-panimojen perussynnin eli muovailuvahan muodossa (jostain syystä en ole törmännyt ko. tuoksuun kuin suomalaisten panimoiden yhteydessä).

Kevyt, melko ohut. Menee vetisen puolelle. Terävähkö. Sinällään muuten hyvä balanssi maltaan ja katkeron kanssa, mutta kovin on kuiva. Niinpä kokonaisvaikutelma jää teräväksi ja se hapettuneisuus ei kaverina auta yhtään. Maltaisuus on varsin mukavan maukasta kyllä, ehkä liiankin tummaa tosin tyyliin nähden, tulee etäisesti bittermäinen fiilis jopa siitä. Bitterloverina en silti ehkä haluaisi toista.

Noh, sori nyt Ruosniemi kun oikein toimititte maistettavaksi, mutta ei tämä oikein tässä skabassa pärjää. Mielummin tätä toisen ottaa kuin ihan pohjaporukkaa, mutta korkealle ei nouse. Pyöräytän Löwenbräun ja Weltenburgerin väliin.

Hell of a ranking

1. Spaten Münchner Hell
2. Paulaner Münchner Hell
3. Weihenstephaner Original Hell
4. Ayinger Jahrhundert Bier
5. Augustiner Edelstoff
6. Mahrs Bräu Helles
7. Augustiner Lagerbier Hell
8. Hofbräu Original
9. Tegernseer Hell
10. Cloudwater Helles
11. Chiemseer Hell
12. Maku Alppilaakso Helles Lager
13. Sonnisaari Hyöky
14. Ayinger Lager Hell
15. Andechser Hell
16. FrauGruber Helles
17. Hacker-Pschorr Münchner Hell
18. FrauGruber 24/7
19. Neumarkter Lammsbräu Urstoff
20. Laitilan Kukko Helles
21. Müllerbräu Hell
22. Urban Chestnut Hopfenperle
23. Oettinger Helles
24. Löwenbräu Original
25. Ruosniemen Tradenomi
26. Weltenburger Kloster Hell
27. Hailuodon Laakeri
28. Stigbergets Ringöbräu Helles
29. Kloster-brauerei Scheyern Klosterbier Hell
30. Vakka-Suomen/Stadin Prykmestar Helles

Kommentit