Helles hellettä odotelles 8: Tegernseer Hell

 


Tegernseer Hell

Herzoglich Bayerisches Brauhaus Tegernsee, Saksa
4,8%
Helles 

Tegernseen järvi ja saman niminen pikkukaupunki on Alpeilla Münchenistä etelään, lähellä Itävallan rajaa. Kaupungissa on entinen luostari, jossa panimo. Panimon omistaa entisen Baijerin kuningaskunnan kuninkaallisen sukuun, Wittelsbacheihin, kuuluva herttuatar Maria Anna. Panimo on ollut suvun omistuksessa jo pari sataa vuotta. Omistajastaan johtuen panimon kokonimi on melko pollea "Herzoglich Bayerisches Brauhaus Tegernsee" eli... öö... "Hertuallinen (??) baijerilainen Tegernseen panimo". Jotain sellaista.  

Panimo itsessään on pari sataa vuotta vanhempi, vähintään 1675 vuodesta, mutta baijerilaiseen tyyliin enemmän tai vähemmän epämääräisiä juuria on löydetty aina vuoteen 1050 asti. Meno on niin perinteistä, että panimolla ei ole edes webbisivuja. En tiennyt, että sellainen on edes laillista nykyään. Tai en ainakaan löytänyt sellaisia. Bräustüberlin eli panimokapakin sivut löytyy, mutta panimo itse esiintyy vain jollain alueen matkailusivulla.

Olutta saa puolen litran putelissakin, mutta verkkokauppa möi sitä jostain ihmeen syystä tällaisessa kolmanneslitran miniatyyripullossa.

Päiväys 02.05.21. Lienee tähän mennessä vanhinta tavaraa.

Hyvin vaalea, kirkas. Melko mieto tuoksu, aluksi jopa vähän tunkkaisen maltainen, mutta piristyy jännästi kun vaahto vähenee. Humalointi nousee esiin ja raikastaa touhua. Tuoreempana voi olla oivallinen tuoksu.

Kevyt, menee ihan hitusen liiankin ohueksi. Aika eleetön, mutta ei huonolla tavalla. Perusmaltaisuus pohjalla ja katkerointi sen lomassa on aika maagisessa tasapainossa. Sitä ei varsinaisesti huomaa, se ei erityisemmin nouse esiin, mutta ei huomaa sen puutettakaan. Augustinerin tapaan siis, jopa ehkä vielä hienovaraisemmin kuin siinä. Jälkimaussa tulee sitten humalan aromiakin, mukavan yrttistä Hallertaueria sieltä puskee. 

Jostain tässä tykkään, en vain osaa sanoiksi pukea. Kärkiporukoihin. Nostan Chiemseerin edelle. Tuoreempana voisi kolkutella ykkös- tai kakkospalliakin.

Hell of a ranking

1. Paulaner Münchner Hell
2. Augustiner Lagerbier Hell
3. Tegernseer Hell
4. Chiemseer Hell
5. Hacker-Pschorr Münchner Hell
6. Müllerbräu Hell
7. Stigbergets Ringöbräu Helles
8. Kloster-brauerei Scheyern Klosterbier Hell

Kommentit