Helles hellettä odotelles 2: Kloster-Brauerei Scheyern Klosterbier Hell

 


Klosterbier Hell

Kloster-Brauerei Scheyern, Saksa
5,4%
Helles

Helles-sarjan pohjustus täällä.

Kuten nimi sanoo, on "Kloster-Brauerei Scheyern" luostaripanimo Scheyernistä. Scheyern on pikkukylä Ingolstadtin ja Münchenin välissä. Luostari sinne on perustettu jo 1119, ja panimon alkukin juonnetaan sinne asti. Historiaa on siis tuollainen kiva lähemmäs tuhat vuotta. Valmistuksessa on tosin ollut breikki 1991-2006 kun oluet on tehty Augsburgissa isommalla panimolla. 2006 alkaen olut on tuotettu kuitenkin jälleen oikeasti benediktiiniluostarin yhteydessä. 

Itselleni ennestään tuntematon panimo, ainakin muistaakseni. Dunkelin etiketistä herää kyllä joitakin hämäriä tuntemuksia. Panimo tekee myös "craftia", joka näyttäisi tarkoittavan pintahiivaa ja pienempiä pulloja. Hyvä sinällään, että kokeilevat, koska ei siellä tätä hellesiäkään ole 900 vuotta tehty. 

Hyvin perinteinen meininki etiketissä ja pullokin ns. vanhaa paksua "Bauarbeiterhalbe"-mallia (="Raksaduunarin puolilitrainen"). Osa perinteisistä panimoistahan on vaihtanut tällaisesta paksusta pöntöstä elegantimpaan korkeampaan pulloon jo vuosikymmeniä sitten, mutta toiset sinnittelevät näillä. Koska tunnen veljesrakkautta kaikkea paksua ja mahakasta kohtaan, suosisin itse tällaisia jos pitäisi valita.

Päiväys pullossa 25.03.21

Kultainen, kirkas. Melko hillitty vaahtokukka. Tuoksussa on makeaa maltaisuutta, myös raikasta hallertaueria sieltä puskee, mutta hennosti. Lievää "märkää koiraakin" on. Päiväys on puolentoista kuukauden päässä, niin oletin, että tämä on jo melkein vuoden vanhaa, etenkin kun tuollainen kevyt hapettuminenkin tuntuu. Mutta panimo kertookin, ettei steriloi tai pastöroi oluitaan ja asettaa siksi päiväykset vain 3-4kk päähän, eli olut on vain reilut 2kk vanhaa. En ihmettele, ettei päivätä pidemmälle, jos ikä kerran näkyy jo tämän ikäisenä. 

Helposti juotavaa on, mutta tasapaino on vahvemmin maltaan puolella, eikä katkerointi keveydestään huolimatta ole miellyttävimmästä päästä. Ei silti varsinaisesti huono, mutta tuoreuden puute ja tietty karkeus sakottavat. Suuhun jää maltainen makeus koko tuopin jälkeen. Ei tee varsinaisesti mieli toista, mutta ei nyt tarvitsisi tappelemaankaan ruveta jos joku sellaisen nenän eteen kantaisi. Mukavan leipäinen mallas kyllä, röyhtäillessä erityisen kiva jälkimaku.

Ihan jees, mutta pohjalle menee, mihin olikin tässä vaiheessa aika vahvat 50-50 mahkut.

Hell of a ranking

1. Paulaner Münchner Hell
2. Kloster-brauerei Scheyern Klosterbier Hell

Kommentit