Tsekkipils - sokkovertailu

 

Pien-kaupalla bongattiin tammikuinen lager-sokkotesti, jossa oli mukana myös Pienen maahantuomaa Zichoveciä. Pien on ruvennut tuomaan maahan myös Vinohradský tsekkicraftiä ja voimainsa tunnossa Pienen Erkki otti yhteyttä ja kysyi kiinnostaisiko tehdä sokkotesti panimon "12" tsekkipilsin ja Urquellin välillä. Syynä vahvaan luottoon Vinohradskýn kanssa lienee eritoten se, että Pienen toinen perustaja Tuomas talon omassa videosokkotestissä päätyi valitsemaan Vinohradskýn yli suosikkinsa Urquellin.

Panimo on uudelleen synnytetty vanha panimo ja sijaitsee Prahassa. Sillä perinteellä ja sijainnilla pilsnerin tason toki kannattaakin olla kunnossa.

No miksipä ei kiinnostaisi. Käväisin siis Erkin valmisteleman kassillisen olusia Pienestä ja eikun hommiin. Koska kassissa oli myös Zichovecin 12 Krahulik -olut, joka on tsekkilager ja siis hyvin lähellä tsekkipilsiä, otin sen sokkoon mukaan. Lisäksi, etenkin koska viimeksi Urquell oli niin helppo bongata, keksin sekoittaa pakkaa lisäämällä mukaan sekoituksen kaikista kolmesta. 

Sokkojärjestelyistä vastasi avovaimo. Oikeat juomat tsekattiin luonnollisesti vasta maistelun ja järjestyksen valinnan jälkeen. Ja pidemmittä turinoita maistelemaan. 

Lasi 1

Vaalean kultainen, aivan hitusen samea. Kaunis vaahto, joka jättää hienon pitsin juodessa. Tuoksussa diasetyyliä, tuttua saaziakin tulee. 

Hyvin kevyt, mutta ei vetisen puolella. Hyvä balanssi katkeroissa, leipäisen maltainen maku ja mukava puraisukin loppuun. Kevyttä yrttisyyttä. Erittäin hyvä. Haluan lisää.

Sijoitus: 3/4

Arvaus: Sekoitus. Ensi sijassa siksi, että tässä on niin iso vaahto, jonka epäilen tulleen sekaisin kaatamisesta, mutta myös maultaan vähän välimalli.

Oikeasti: Zichovec 12 Krahulik. Hieno olut.

Lasi 2

Kultainen, tummin kaikista neljästä, tosin aivan hiuksen mitalla. Kirkas. Vaahto hävinnyt siinä vaiheessa kun tulen pöytään. Reilusti diasetyyliä, tylymmin kuin muissa, mutta silti raikas ja miellyttävä. 

Terävin puraisu tässä, keksinen maltaisuus ja terhakka mausteinen humalan katkero. Erinomainen. Haluan lisää.

Sijoitus: 1/4 (jaettu)

Arvaus: No doubt about, can't live without it, Urquell. Urkin diasetyyli/humala-kombo on vain niin ilmiselvä, että unissaankin menee. Lisäksi tämä oli näistä ainoa joka oli täysin kirkas.

Oikeasti: Pilsner Urquell. Mitäpä siitä sanomaan. 

Lasi 3

Vaalean kultainen. Aavistus sameutta, vaahto kaikonnut. Mieto tuoksu, maltainen, kevyesti diasetyylinen. Jotenkin vetisen oloinen, mutta ei pahasti. Makeaa maltaisuutta, erinomaisen tasapainoinen katkerointi, mutta aromia ei erityisemmin irtoa.

Sijoitus: 4/4

Arvaus: Zichovec. Tämä oli veltoin kaikista ja siksi vähiten pilsmäinen, joten epäilen sen olleen tuon joka ei itseään pilsnerinä mainosta.

Oikeasti: Sekoitus. Kolme erinomaista terhakkaa olutta sekoittamalla sai aikaan velton lötkön. Tämä ei siis oikeasti mitään pahaa ollut tai huono tms., mutta yksittäisiin oluisiin verrattuna joukon selkein alisuoriutuja. Olen joskus aikaisemminkin muistaakseni törmännyt tähän efektiin... Harvoin sekoittamalla parempaa tulee.

Lasi 4

Vaalean kultainen, kevyesti samea. Hyvä vaahto. Diasetyyliä tuoksussa, karkeaa mausteisuutta humaloinnista. 

Puhdas ja tavallaan täyteläinen, olematta siis mitenkään paksu. Erittäin juotava. Humala on makupuolella raikkaan kukkaista. Terhakka katkero. Äärimmäisen hyvä tämäkin. Haluan lisää.

Sijoitus: 1/4 (jaettu)

Arvaus: Vinohradský. Rapsakan pilsmäinen ja koska Urkki oli selvä, tämän on oltava "vino". 

Oikeasti: Vinohradský 12. No on hyvä!


Loppukommentit

En siis osannut valita ykköspaikan väliltä. Tunnistin Urquellin, mutta ei Erkki ihan hatustaan vetänyt tuota Vinohradskýa tähän testiin. On helvetin hyvä pils, enkä oikein voinut sitä huonommaksikaan sanoa, mutta ei se kyllä varsinaisesti kirkkaasti parempikaan ollut. 

Lopullisen selvyyden saisi tietty jos molempia nauttisi hanasta tsekeissä triplatäydellisesti tarjoiltuna (täydellinen lämpö, täydellinen kaato, täydellinen tuoreus). Sinne Pieneen siis terveisiä, että kunhan korona välttää, Prahan lentolippua voi laittaa tännepäin niin selvitän asian juurta jaksain. Lennän vain yksityiskoneilla, kiitos.

Disclaimerina, että oluet olivat hieman eri ikäisiä, jonka voi ottaa huomioon halutessaan. Urkin päiväys oli 28.09.2021. Vuosia vanha tieto internetistä osaa kertoa, että Urquellilla on 9kk päiväykset, eli tämä olisi varsin tuoretta vain 2kk ikäisenä. Vinohradský puolestaan oli vain 17 päivää vanhaa ja Zichovec vanhin kun tölkityspäivä on ollut 11.11.2020. Mikään ei siis erityisen ikäloppu kuitenkaan.

Kommentit

  1. Mielenkikiintoinen pils-vertailu, kuten oli myös aiempi lager-vertailu. Voi olla tietoinen päätös, mutta jäin kaipaamaan oluiden tarkkoja speksejä eli alkoholipitoisuutta ja IBU-lukemaa. Nuo lisäämällä vertailu olisi entistäkin parempi. Loppuun vielä kiitos hyvästä blogista! :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.