NP-täydellinen paritusongelma ja sokkomaistoratkaisuNP-täydellinen ongelma on jokin matemaatikkojenkin juttu, josta en ymmärrä mitään. Tarkoitan otsikolla siis tietenkin täyteen ladattua NachoPeltiä, tuota laiskaa uunipellille kasattua epäterveellistä snäksikasaa, joka myös "ateriana" voidaan myydä viikonloppulaiskoille etätyöntekijöille. 

Mitäs sille olueksi? Tämä on pulma joka ei ole askarruttanut minua lainkaan, koskaan. Pilsiä tai enintään kevyt IPA.

Silti, perjantain iltamätöksi valmistui vöner-refried bean-nachopelti, Dos Tecolotesin mahtavan salsan, quacamolen ja ihanan teollisen mahdollisesti keltaisesta muovista sulatetun "juusto"dipin kera (hiljaa elitistit, se on hyvää). Koska olin valmistautunut tekemään pienen vaalea lager/pilsner-sokkomaistiaisen ja pilsner on varsin hyvä nachopari noin oletuksena, niin nämähän näppärästi yhdistyvät. Selvitetään paitsi paras vaalea lager kuudesta, myös paras nachopeltipari. 

Sattumoisin kaupassa pyöriessä viime viikkoina kertyi päkkiin muutama itselleni uusi vaalea lager. Piristin satsia vielä muutamalla vanhalla tutulla ja eikun sokkoilemaan ruuan ohella. 

Luvassa siis pedanttisen tarkka syynäys näihin oluisiin. Eiku.

Mukana:

Zichovec 12 Fresh Saaz Special

Pienen maahantuoma nuori tsekki-craftpanimo on saman nimisestä kylästä Prahasta luoteeseen. Lienee maansa hypein panimo ja kuulemma maan Untappd-ykkönen. Toki kun kyseessä on sellainen perinnemaa kuin tsekki, niin se kertoo enemmän Untappdista kuin panimon oluista. Mutta voivathan ne loistavia olla, en minä sillä. Vaikka panimo tekee trendikkäämpiäkin tyylejä, niin testissä panimon vaalea Saazilla tuorehumaloitu lager, eli just sitä tyyliä mistä tsekit tunnetaan vaikkei tuorehumalointi tietty mitään tavanomaista olekaan. Ostin myös kokeeksi panimon kaakaomaustetun tummemman oluen, mutta ei tietty sitä tähän testiin.

Norden Kings Beer King Haakon Good Pilsner ja King Harald Grey Coat Lager

"Norden Kings Beer" on ruotsalainen jonkinlainen viikinkiteemaisia tuottava epämääräinen pulju, joka on ilmeisesti kusettanut Keskon maahantuomaan tölkkejään. Jonkun markkinointifirman fronttisällin kahvitauolla kasaan heittämä saitti tarjoaa kovin vähän informaatiota hiilineutraaliusjulistuksen lisäksi. Väitetään myös, että Norden Kingsin juuret ovat vuodessa 1675 ja 1978 on jotenkin uudelleenrakennettu jotain. Tämä toki on ilmaistu niin epämääräisesti, että se voi tarkoittaa kuinka panimossa on vaihdettu pannut -78 ja 1675 jollakin tyypillä oli jano. En jaksa uskoa että Norden Kingsillä olisi oma panimo, saati noin vanha. Osoite on Tukholman keskustassa, joten vähän epäilen, että jonkinlainen makropanimolla etikettipilsua tuottava brändikokeilu on kyseessä. Etenkin kun oluiden raaka-aineisiin viitataan tällaisilla helmillä kuten "Humalat määrittelevät oluen maun, kevyestä miedosti katkeraan. Humalien lisäksi Norden Kings Beer käyttää myös saksalaisia Hallertauer-aromihumalia" (käännös ja korostukset minun). 

Pulju tuottaa, check this shit out, seitsemää "lageria", seitsemää "pilsneriä", yhtä "IPAa" ja yhtä tummaa alkoholitonta lageria. Yhtä lukuunottamatta kaikki pohjoismaisia kauppavahvuuksia (ei, vahvin ei tietenkään ole se IPA. Liekö sekin muuten Hallertauerilla aromihumaloitu?) Toki teollisuuslager voi olla tasokastakin, mutta vähän epäilen, että tässä on tökätty samaa olutta eri vahvuuksina neljääntoista tölkkiin ja luotettu siihen, että viikinkikuningasteema myy. Jännyydellä odotan, mutta rehellisesti sanoen aika viiden pennin* touhulta vaikuttaa. 

*Niin ei sen manskun loistavan olutbaarin touhulta, vaan siis halvalta touhulta.

Takatalo & Tompuri Kaski Pils

No viime postauksessa nostin T&T:n suomen top10:n juuri lagereiden takia ja sitten tajusin, etten ole panimon oluita edes juonut sitten viime kesän, niin heitin mukaan testiin kun sattui kaupassa silmään.

Laitilan Kukko Vahva Pils

Kukko Vahva Pils voitti taannoin Vuoden Olut -kisan Helsinki Beer Festivalilla ja väärin tuomittu -huutelijoiden määrä oli suuri. Virheetön pils on kuitenkin virheetön pils ja Kukko Pils on itse asiassa verrattain vieras minulle tässä 5,5% versiossaan.

Pilsner Urquell

Sattui Lidlissä nenän eteen niin nappasin mukaan. Tämänhän ehkä tunnistaa diasetyylistään heti ja muutenkin eikö lie eniten elämässäni juoma olut (tai noh, Karhu, Koff ja Pirkka voi olla kovasti takavuosien takia kintereillä...), niin tuttuutta ei puutu. Verrokkina siis pääasiassa ja sokko on aina sokko.

---

Sokkojärjestelyistä vastasi avovaimoni, kiitos siitä!

---

Tuomiot1. Hyvin vaalea, täysin kirkas. Vähän pahvia tuoksussa. Ei juuri muuta. Maultaan mitätön mutta virheetön. Hyvin mieto katkero.

NP-pari: Liian makea, ei vastapainoa mausteille tai millekään.

Arvaus: Viikinki-pils, eli "King Haakon Good".

Oikea olut: Harald Grey Coat Lager.2. Edellistä tummempi, kultainen, kirkas. Tuoksuu miedosti palaneelle ensin, mutta se häviää. Raikasta, etäisesti sitrusmaista tuoksussa. Täyteläinen suussa, hyvä tasapaino katkeron kanssa. Hyvä, mutta mielenkiinnoton. Jos on pils niin toivoisi enemmän purevuutta. 

NP-pari: Liian pehmeä. Jää vähän kaipaamaan.

Arvaus: Kukko Vahva Pils

Oikea olut: Kukko Vahva Pils3. Vaalea, vähän samea. Kiva, raikas humala, terhakka purevuus katkeroissa. Kepeän raikas. Terävin satsista. Melkeinpä paras juomana.

NP-pari: Oikein jees, katkerot riittää. Kaipaisi runkoa.

Arvaus: Zichovec

Oikea olut: Takatalo & Tompuri Kaski Pils4. Kultainen, lähes täysin kirkas, aivan häivähdys sameutta. Diasetyylia, mutta hennosti. Yrttisyyttä, mutta muuten melko mieto. Katkeropotkuakin on, voisi olla enemmänkin. Ei huono.

NP-pari: Paras. Katkerot ja paksuus just hyvässä suhteessa ruokaan.

Arvaus: Kaski Pils

Oikea olut: Zichovec 12 Fresh Saaz Special5. Hyvin vaalea, täysin kirkas. Tuoksuu "bulkilta" eli mallasta, aavistus humalaa ja pahvia. Ei nyt varsinaisesti mitään virheitäkään, mutta kovin on mitätön. Hyvin kuiva ja hento. Pieni baitti. Perusbisse, maksaisin enintään euron tölkki.

NP-pari: Liian makea, katkeroita kaipaa vielä enemmän kuin eka.

Arvaus: Viikinki-lager eli Harald Grey Coat.

Oikea olut: King Haakon Good.6. Kultainen. Nuuhkaisu ja jaahas, tää on Urquellia. Diasetyyli ja saaz -kombo on niin tuttu, ettei tätä tarvitse edes arvailla. Meni se sokko siinä, mutta hyväähän se toki on. All time top 3 oluita hanasta, tölkistäkin erittäin hyvää.

NP-pari: Toiseksi paras, mutta ehkä liiankin pehmeä ruualle.

Arvaus: Urkki.

Oikea olut: Pilsner Urquell.

---

Paras olut -järjestys:

1. Pilsner Urquell

2. Takatalo & Tompuri Kaski Pilsner

3. Zichovec 12 Fresh Saaz Special

4. Kukko Vahva Pils

5. Harald Grey Coat

6. King Haakon Good


Nachopelti-pari-järjestys: 

1. Zichovec 12 Fresh Saaz Special

2. Pilsner Urquell

3. Takatalo & Tompuri Kaski Pilsner

4. Kukko Vahva Pils

5. Harald Grey Coat

6. King Haakon Good

---

Kommentit:

Arvaukset meni melko hyvin. Urkin tunnistaa vaikka unissaan, se pitää jatkossa jättää pois mistään sokoista. Kaski ja Zichovec puolestaan olivat molemmat selvästi erittäin hyviä ja aromikkaita lagereita, epäilin pääasiassa sameuden takia Kasken olevan se hype-craft-panimon tuotos. Top kolmosesta on pieni pudotus Laitilan tuotteeseen. Kukko jäi sellaiseen "oikein jees" tasoon, hintalaatusuhteeltaan varmastikin kyllä kärkikahinoissa. Ja jos Kukkoon oli pieni pudotus, niin siitä on kuilu näihin kahteen viimeiseen, jotka ovat sellaista keskivertoa raikkaampaa perusbulkkia. Mutta muuten siis harvinaisen mitäänsanomatonta kamaa. Hävitin hintalapun, mutta muistaakseni viikinkikaljat on K-kaupassa kalliimpia kuin Urquell on Lidlissä, joten ei kannata vaivaantua.

Urquellin voitto on tietty vähän epäreilu, kun kyseessä on yksi suosikkioluistani ja tunnistin sen joukosta niin sokkous siinä mielessä "petti", mutta minkäs teet. Olisinhan minä voinut olla väärässäkin tunnistaessani.

Lisäksi mainittakoon, että kun tässä kirjoittaessa tissuttelin nuo viikinkikaljat pois, niin tykästyin enemmän tuohon vähän kuivempaan pilsneriin vaikka se maistellessa olikin vähiten suosikkini. Haraldissa on lopulta enemmän perusbulkin makea meininki. Eli viikinkioluilla on kyllä eroja, mutta hyvin hentoja sellaisia.

Kommentit