Rothaus Pils ("Tannenzäpfle")

Pils ("Tannenzäpfle")

Badische Staatsbrauerei Rothaus, Saksa
5,1%
Pilsner

Olen törmännyt usein mainintoihin Rothaus-panimon oluista ja etenkin lippulaiva Tännen zäpfle-pilsneristä (Tannenzäpfle = "kuusenkäpynen"). Sillä on joissain piireissä kovakin maine. Aivan Saksan etelärajalla Schwarzwaldin laidalla Grafenhausenin kylässä sijaitseva panimo on jäänyt silti itselleni kokemattomaksi. En ole jotenkin koskaan vaivautunut tarkastamaan miltä olut (etiketiltään) näyttää ja nimi on jäänyt hämäräksi mieleen, enkä ole muistanut sitä sitten shoppaillessani. Sitten kun oluella on visuaalisesti vähän halvan ja ruman näköinen brändi niin olen nimen unohdettuani vain ohittanut sen, kun se ei ulkonäöllään ole houkutellut.

Nyt näin oluen taas mainittavan kun Jeff Alworth kyseli Hall of Fame -oluita Twitterissä (Olutkoiralla hyvä yhteenveto täällä), niin muistin taas, että tätä kulttipilsiähän sitä on pitänyt maistaa.

Ironisesti muuten tämä "kulttimaine" voi olla osaltaan jälleen kerran internetin olutskenen anglokeskisyyden ansiota, sillä Rothausia on viety USAhan ja kotiseutunsa lisäksi se on juuri siellä hyvin maineessaan. Tiedä olisiko tämäkään niin maineessaan paistateltu jos olisi jenkkien sijaan kysytty vaikka belgialaisilta tai norjalaisilta. Mutta kulttimaine kuin kulttimaine, ei nyt ruveta kansallisuusrasisteiksi.

Googletin viimein oluen ja näin sen hölmön brändin ja tuumasin "ai niin se on TÄMÄ!", sillä se ruma brändi on myös aika tunnistettava hölmöydessään ja jäänyt mieleen (tavallaan hyvä brändi siis, jos nyt ensikosketus unohdetaan...). Paksulla viivalla piirretty, kulmikas, perusvärein täytetty neitohan se siinä. Olin nähnyt pulloja useinkin. Jaa, olenpas kävellyt onneni ohi useasti, tuumasin. Mistähän tätä saisi... jos internetistä tilaisi... äääh katsotaan joskus taas...

Noh katsotaan, tosiaan. Samana päivänä muissa asioissa menin kaupungille koronaa uhmaamaan ja päädyin Kampin K-kauppaan. Alkoholittomalla hyllyllä oli Rothausin alkoholiton. Hetkinen. Onkos tätä ihan Suomessa kaupassa? Täälläkö minä olen tämän nähnyt? Hetken etsimisen jälkeen löytyi myös alkoholillinen versio. Etiketissä ei lukenut "Tannenzäpfle" mutta varmistin vielä internetistä että "Pils" on sama asia. Jeesus sentään, minähän olen ihan pihalla kaikesta.

Kai se on testattava sitten, tämähän on kuin jonkinlainen kohtalo.

Päiväys on 11.05.21. Muiden saksalaisten vuoden päiväyksien perusteella aika vanhaa siis, mutta sehän näiden tänne tuotujen saksapilsien vitsaus on tupannut olemaan. IPAa on alettu viimein osata tuoda tuoreena maahan, mutta pilsin hilaaminen puolta lyhyemmältä matkalta tuntuu kestävän ikuisuuden (terveisiä vaan Henkellille, Jeverin maahantuojalle). Rothausin maahantuoja on kai Pikkulintu (?), jolla toki on tietoa ja taitoa. Toivoisin terhakkaampaa otetta, jos päiväys on tosiaan vuoden. Eihän näistä tietty tiedä, voi se olla vähemmänkin.

Erittäin vaalea olut. Kaataessa näyttää lähes värittömältä. Vaalean kultainen lasiin asti päästyään. Nätti vaahto. Tuoksu antaa jo vihiä miksi tämä on niin maineessa. Hyvin kukkaisen yrttistä saksahumalaa ja selkeämmin kuin monella muulla saksapilsillä. Ehkä tämä ei ole niin vanha? Hyvä viljainen mallas taustalla. Kevyt ilman vetisyyttä, juotava. Pieni maltaan tuhtius mukana ja miellyttävä katkeron puraisu siihen päälle lopuksi. Ihan kevyt makeus lopussa ehkä erottaa sieltä aivan kuivimmasta pilsnerisarjasta, kuiva toki silti. Oikein hyvä.

No onhan tämä nyt lajissaan erinomainen ja moitteeton. Ja jos tuoreena jossain saksalaisessa biergartenissa saa, niin voin uskoa, että kokemus on viimeisen päälle parhautta. Kyllä, on hyvää ja on tasapainoista ja mukavalla purennalla, juuri sitä mitä saksalaiselta pilsiltä kaipaa.

Voinpa jopa sanoa, että jos en olisi tsekkipilsiin kallellaan niin voisin hyvinkin mieluusti ottaa Rothausin tuotteen peruspilsikseni. Ainakin niin pitkään kuin sitä Jeveriä ei tuoda tuoreena maahan.

Kommentit

  1. Olen raahannut sitä Tannenzäpfleä Saksanmatkoiltani ja se on kyllä eri olutta kuin tämä meillä myytävä pils. Se on paljon parempaa,, miksiköhän sitä ei myydä täällä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se sama olut on. Ei Rothaus tee muuta pilsiä. Luultavasti vain tuoreempaa kun tuo itse.

      Poista

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.