Helles hellettä odotelles 14: Sonnisaari Hyöky

 


Hyöky
Sonnisaari, Suomi
5,2%
Helles 

Pysytään FrauGruberin jäljissä vielä craft-meiningeissä, mutta välillä kotimaan tantereille. Sonnisaari on oululainen panimo, tätä viimeisen vuosikymmenen aikana ilmestynyttä pienpanimoporukkaa. Sattumoisin olen itse pitänyt Sonnisaaren tuotoksista yleensä hyvinkin paljon. Vaikka tekevätkin jatkuvasti erilaista tyyliä, tulokset ovat usein erinomaisia. Toisaalta juuri tämä Hyöky-helles nyt vähän jännittää, sillä olen maistanut sen aiemmin, muistaakseni viime keväänä, ja silloin kyseessä oli ensimmäinen kerta kun huomasin Sonnisaaren oluissa selkeän virhemaun. Että eivät sitten kaikesta taidostaan huolimatta hellesiä klaaranneet.

Otin silti, tai juuri siksi, mukaan tähän settiin, koska kotimaisiakin pitää tähän saada. Ja toisaalta, ensimmäisten virheiden jälkeen pitää antaa toinen mahdollisuus. Se on sitten eri asia jos homma toistuu jatkuvasti. Niitäkin panimoita kun on.

Päiväys 14.12.2021 (erä #281)

Kultainen, sameahko olut, pieni ja nopea vaahto. Raikas, saksalaisen humalan johdattelema pilsnermaltainen tuoksu. Tämähän tuoksuu ihan ehdalta tavaralta. 

Ei aivan niin kepeä kuin monet, mutta erittäin juotava. Kuulas, leipämaltainen maku. Erinomainen tasapaino, juuri sellainen mitä odottaa, eli katkerointi aivan hieman nasahtaa maun lopulla mutta sen puutekaan ei vaivaa. Erikoista kyllä Alkon laboratorio väittää tässä (eri erä?) olevan jopa 53 EBUa, mikä olisi melko holtitonta hellesiksi. Ei tämä mitenkään niin katkeralta kyllä maistu.

Hitto. Tämähän on craft-versioista ihan rehellisesti paras tähän mennessä! Hyvin klassinen meininki ja oikein hyvin tehty, eikä sitä pelättyä virhettäkään tässä erässä tunnu esiintyvän. Häviää silti perinteisille sakemanneille yksinkertaisesti maltaan osalta. Sitä niissä esiintyvää "kuulasta mutta syvää" maltaista menoa on hyvin hankala sanoin kuvailla, mutta se on vahva osa noiden klassisten hellesien makua, joka nostaa ne ylemmäksi. Liekö jokin teutonien keittomäskäyksen ansio sitten, mene ja tiedä. 

Vaikkei tässä olekaan sellaista maltaan pelkoa kuin esimerkiksi FrauGrubereissa, silti se maltaan mainittu ominaisuus, kärkipään täysin maaginen saksalainen tasapaino ja homman kruuunaavat humalan hienovaraiset kikkailut jäävät kuitenkin vielä puuttumaan. Laitan seiskaksi, ikään kuin "kakkossarjan"* kärkipaikalle Chiemseerin taakse.

Hell of a ranking


*Näitä järjestykseen laittaessa on muodostunut selvät kolme sarjaa, joiden välillä on isommat erot kuin niiden sisällä. Tällä hetkellä valioliiga on sijat 1-6, kakkosdivari 7-12 ja jumbosarja 13-14. Toki näiden väliin löytynee vielä kuiluja kasaan kutovia oluita.

Kommentit