Helles hellettä odotelles 16: Oettinger Helles

Helles

Oettinger Brauerei, Saksa
4,7%
Helles 


Oettinger on Länsi-Baijerilainen panimo, jota ei voi lähes puolen miljardin litran vuosituotannon myötä kutsua pieneksi edes vittuillessaan. Hädin tuskin edes perinnepanimoksi vaikka onkin 1731 perustettu. Volyymituotantoa suurelle kansalle siis. Oettinger olikin maan suosituin olutmerkki hyvän tovin, mutta nykyään näemmä ainakin Beck's, Krombacher ja Warsteiner ovat ajaneet ohi. 

Suosituksi sen tekee tietenkin hinta, joka lienee Saksan halvimmasta päästä. Tämäkin helles oli verkkokaupassa 80 senttiä puteli, kymmeniä prosentteja muita halvempi. Jopa halvempi kuin pullokohtaiset postikulut. Tavallisessa kaupassa Saksassa luultavasti vieläkin halvempi. Noin halpa hinta ei tietysti tule ilman kompromisseja, joten saa nähdä miten helles pärjäilee.

Päiväys 05.08.21

Pullossa ainoana panimon tuotteena Baijerin lipun värit ja kuviot. Baijerin salmiakkiruutulippu on muuten sellainen, että sen kuviota ihan vasemmalla kädellä viljelemällä saa tehtyä kyllä todella hirveän näköisiä graafisia ratkaisuja. Esimerkiksi tämän pullon etiketti.

Mieto, makeahkon maltainen tuoksu, ei juuri humalaa. Hitusen on pahviakin, jos oikein nuuhkimalla nuuhkii. Suussa kevyt, muttei vetinen. 

Makea on makukin. Ei tämä siis mitään jälkiruokaolutta toki ole, mutta siis noin helleksen mittakaavassa puhun makeudesta. Maltaasta ei tule juuri lainkaan mukavia leipäisiä tai viljaisia fiiliksiä, vaan se esiintyy lähinnä makeana, jopa sokerisena, elementtinä. Katkerotasapaino on kyllä erinomainen, mutta jälkimaussa tulee vain häivähdys humalan aromeja ja siinäkin maltaan heikko meininki on lopulta isommassa roolissa kuin ehkä haluaisin. Tasapaino siis hyvä, voisin juoda toisenkin ihan mielelläni, eli ihan pohjille ei mennä, mutta ehdottomasti alempaan puoliskoon. Loistava "kaato-olut" toki, etenkin tämmöiseen hintaan, jos sellaista kaipaa.

Hell of a ranking

1. Spaten Münchner Hell
2. Paulaner Münchner Hell
3. Weihenstephaner Original Hell
4. Augustiner Lagerbier Hell
5. Tegernseer Hell
6. Chiemseer Hell
7. Sonnisaari Hyöky
8. FrauGruber Helles
9. Hacker-Pschorr Münchner Hell
10. FrauGruber 24/7
11. Neumarkter Lammsbräu Urstoff
12. Müllerbräu Hell
13. Oettinger Helles
14. Hailuodon Laakeri

15. Stigbergets Ringöbräu Helles
16. Kloster-brauerei Scheyern Klosterbier Hell

Kommentit

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.