Helles hellettä odotelles 10: Neumarkter Lammsbräu Urstoff

 

Urstoff

Neumarkter Lammsbräu, Saksa
4,7%
Helles 

Paluu Baijeriin. Tällä kertaa Münchenin ympäristöstä koillisempaan Baijeriin Oberpfalzin alueelle, Neumarkt in der Oberpfalzin kaupunkiin. Kaupungissa on "lammaspanimo" Lammsbräu. Perinteinen baijerilainen perhepanimo. Panimolla on perinnepanimon tapaan historiaa jo neljänsadan vuoden takaa. Viimeisen pari sataa vuotta panimoa on hallinnut Ehrnspergerin perhe.

Panimo on siitä poikkeuksellinen, että se on ottanut "bio-" eli luomumeiningin vahvaan fokukseen. Näemmä hyvin varhain jopa, panimolla on ollut ympäristöasiat keskiössä jo 1970-luvulta alkaen, kunnes 1995 viimein asiat oli saatu siihen kondikseen, että olutta voitiin mainostaa täysin luomutuotteena. Eli päälle 25 vuotta tehty luomuolutta. Arvostettava meininki.

Päiväys 03.06.21

Historia näkyykin etiketissä, koska se muistuttaa sellaisesta ajasta jolloin luomu oli jotain mitä piti hakea luontaistuotekaupoista. Niiden etiketissä pitää olla sellainen "parantava yrttiuute"-fiilis, lääkemäisen luotettava, mutta luonnontuote korostettuna kuvassa. Sellaista mitä voisi ostaa jostain Ruohonjuuresta tai Ekolosta ja se joko olisi oikeasti terveellistä tai sitten tyhjentäisi voimakristallin magneettivärinällä suolen demoneista. Jotenkin kovin ysäriä, että luomutuotteen pitäisi näyttää sellaiselta, luomuhan on ollut ihan tavallisen kaupan kamaa jo pitkään. Ei suoraan sanoen herätä mitään oluenjuontifiiliksiä.

Olut on tumman kultainen ja kirkas. Taitaa olla tummin sarjassa tähän mennessä. Tuoksussa myös monipuolisempi mallas kuin perushellesissä, tummempaa paahtoleipää, jopa pientä karamellisuutta tulee. Myös aivan hitusen hapettunut on.

Suussa ohut, turhankin lötkö. Maussa on mausteisen puolella olevaa humalaa ja pehmeää maltaisuutta. Aika makea lopulta, humalan mainostuksesta huolimatta. Ihan miellyttävä kuitenkin, vaikkakin turhankin löysä, mutta toisaalta ei niin töksähtävä kuin Müllerbräu, joten nostan sen edelle.

Hell of a ranking

1. Spaten Münchner Hell
2. Paulaner Münchner Hell
3. Augustiner Lagerbier Hell
4. Tegernseer Hell
5. Chiemseer Hell
6. Hacker-Pschorr Münchner Hell
7. Neumarkter Lammsbräu Urstoff
8. Müllerbräu Hell
9. Stigbergets Ringöbräu Helles
10. Kloster-brauerei Scheyern Klosterbier Hell

Kommentit

  1. Karitspanimon alkoholiton Weizen on yksi parhaista, jos se on tuore. :)

    Yann

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.