Helles hellettä odotelles 20: Urban Chestnut Hallertauer Hopfenperle Lager

 


Hallertauer Hopfenperle Lager

Urban Chestnut Brewing Company, Saksa/USA
5,2%
Helles

Panimosta tulee ikään kuin craft-panimon ja perinnepanimon välimuodon fiilis. Ensinnäkin panimo on nuori, nimi englanniksi ja tekee oluita "sarjoissa". Toisaalta se on Münchenin läheltä Wolnzachista ja sarjoissa olevat oluet ovat varsin perinteisiäkin baijerilaisia oluita kuten zwickeliä ja hellesiä. Tosin myös pale ale löytyy. 

Kun asiaa kaivelee, niin kyseessä onkin amerikkalaislähtöinen pulju, jolla on kolme panimopubia St.Louisissa. Neljäs on sitten perustettu panimon panimomestarin kotiseuduille Saksaan. Siellä tehdään juurikin tätä Hallertauer -sarjaa.

Panimon "Hallertauer Serie"-sarjassa on neljä olutta, joista tämä Hopfenperle on ensimmäinen, muut pitävät sisällään zwickeliä, pale alea sekä toisen hellesin. Hopfenperle on "Helles" variaatioista näköjään vaaleampi ja hitusen vahvempi. Humalat myös poikkeavat, tässä on Mittelfrühia ja Perleä. Silti ilmiselvä helles, joskin suodattamaton.

Päiväys 18.08.21

Vaalean keltainen ja samea. Leipäisen maltainen tuoksu. Humalointi ei nimestä huolimatta juurikaan tule esiin. 

Kevyt ja muljahtava, mutta ei vetinen. Hyvin erikoinen suutuntuma kaikkiin tähän astisiin helleseihin verrattuna. Jotenkin... liukas lätkä, jos pieni Simo Salmis-viittaus sallitaan. Ei huono, mutta epätyypillinen. Ehkä suodattamattomuuden ansiota osaksi, sillä osittain kellerbiermäinen meno asiassa on. Maku on pehmeän maltainen ja kiva mausteinen humalan puraisu päälle. Syvemmät sävyt uupuvat kyllä ja jää vähän pinnalliseksi. 

Ihan jees, mutta vähän sellainen sinnepäin tehty fiilis. Suodattamattomuus on oikeastaan heikkous tässä. Heikompaa välikastia.

Hell of a ranking

1. Spaten Münchner Hell
2. Paulaner Münchner Hell
3. Weihenstephaner Original Hell
4. Augustiner Edelstoff
5. Augustiner Lagerbier Hell
6. Tegernseer Hell
7. Chiemseer Hell
8. Sonnisaari Hyöky
9. FrauGruber Helles
10. Hacker-Pschorr Münchner Hell
11. FrauGruber 24/7
12. Neumarkter Lammsbräu Urstoff
13. Müllerbräu Hell
14. Urban Chestnut Hopfenperle
15. Oettinger Helles
16. Löwenbräu Original
17. Weltenburger Kloster Hell
18. Hailuodon Laakeri

19. Stigbergets Ringöbräu Helles
20. Kloster-brauerei Scheyern Klosterbier Hell

Kommentit