Helles hellettä odotelles 11: Weihenstephaner Original Helles

Original Helles

Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan, Saksa
5,1%
Helles 

Ei aivan Müncheniin, mutta kaupungin laitamille Freisingiin, jossa kukkulan laella on entinen benediktiiniluostari ja siinä maailman vanhin panimo. Vuoteen 1040 juurensa löytävä Weihenstephan on nykyään Baijerin valtion omistuksessa ja tosiaan tiettävästi maailman vanhin yhtämittaisesti toiminut panimo. Tottakai tälle on kilpaväitteensä, mutta uskotaan. 

Sivuhuomiona: Kun näitä saksalaisten luostaripanimoiden muinaisuusväitteitä lukee, niin kovin usein ärsyttävästi mainitaan, kuinka luostarilla tai lähialueella luostarin tarpeisiin oli humalatarha jo ties milloin 800-luvulla, yleensä satoja vuosia ennen kuin humalaa on edes alettu käyttämään oluessa. Mitä sitten? Kun ei sitä humalaa ole olueen käytetty silloin vaan esim. yrttiuutteisiin ja sen sellaiseen. Vähän niin kuin sanoisi, että Hollolan kivisahtipanimosta on todisteita todella kaukaa, sillä alueella on ollut kiviä jo jurakaudella.

Noh, panimo kuitenkin on maineikas kuin mikä, muutenkin kuin ikänsä puolesta. Oluet ovat varsin arvostettuja. Suomessa oman mutun perusteella ehkä enemmän tunnettu vehnäoluistaan, vaikka toki panimo myös pilsiä, hellesiä ja dunkelia tekee ja niitä Suomeenkin tuodaan. Augustinerin lisäksi myös ainoa panimo setissä, jonka panimon ravintolassa olen käynyt ihan paikan päällä. Se kukkula on muuten aivan perseestä nousta jalan, etenkin jos on kova helle(s). Ottakaa taksi.

Päiväys 15.12.21, ei ehkä ihan tuorein, muttei mikään ikäloppukaan.

Hyvin vaalea, kirkas. Tuoksu on mieto, mutta hyvin raikas. Puhdasta pilsner mallasta hapuillen ja raikasta kukkaista humalointia. Oikein lupaavaa.

Täydellinen juotavuus. Ei tunnu löysältä, mutta ei jätä mitään tunnetta siitä, että olisi jotenkin täyttävääkään. Just tämmöinen tän homman pitää olla. Maussa hyvä makea maltaisuus ilman sokerisuuden tuntua, hyvin kevyttä ohraleipää seassa. Humala piristää olemusta, mutta ei ota mitään suurta roolia. Erinomaisen pehmeän raikas loppu, katkerointi ei varsinaisesti tule kuvaan, vaan jää juuri tasapainoon. Loistava, mutta eri tavalla kuin Paulaner ja Spaten, joissa erinomainen kevyt katkerointi kruunasi muutenkin loistavan oluen. Tässä melkeinpä päinvastoin, loistavan pohjan päälle raikkaus ilman selkeää katkeron elämöintiä. 

Nyt piti pohtia pitkään pistänkö jopa kärkeen, mutta kyllä se katkeron hento seikkailu kuitenkin viehättää enemmän. Niinpä tiputan lopulta Paulanerin alle.

Hell of a ranking

1. Spaten Münchner Hell
2. Paulaner Münchner Hell
3. Weihenstephaner Original Hell
4. Augustiner Lagerbier Hell
5. Tegernseer Hell
6. Chiemseer Hell
7. Hacker-Pschorr Münchner Hell
8. Neumarkter Lammsbräu Urstoff
9. Müllerbräu Hell
10. Stigbergets Ringöbräu Helles
11. Kloster-brauerei Scheyern Klosterbier Hell

Kommentit

  1. Tätä löytyi ihan lähikaupasta eli K-Hertasta, piti blogista inspiroituneena ostaa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.