Helles hellettä odotelles 15: Hailuodon Laakeri

Laakeri

Hailuodon Panimo, Suomi
4,3%
Helles 


Ja taas putkeen suomalaista Oulun suunnalta kun sille tielle on kerran ajauduttu. Vikkelimmät arvasivatkin varmaan jo nimestä missä Hailuodon Panimo sijaitsee: Oulun edustalla Hailuodon saarella. Nuori panimo on ottanut varsin erikoisen, mutta erottuvan linjan tässä pienpanimobuumin tyrskeissä: Tuotanto on ensisijassa saksalaistyyppistä lageria, luomuna. Hailuodon perustajiin kuuluukin myös saksalaisvahvistus, joten suunta on ymmärrettävä.

Isot 75cl retrot (veroluokat ja kaikki) pullot ovat näyttäviä ja oluetkin aika hyviä ruokatyylejä, niin olen törmännyt näihin pariinkin otteeseen laaturavintoloissa. Ainakin flemarin helmessä* Gastro Cafe Kalliossa oli jossain vaiheessa Hailuotoa tarjolla, en ole varma onko ollut nyt viime aikoina.

Tämä perusvalikoimaan kuuluva Laakeri eli ns. peruskolmonen, mainostaa pullon kyljessä olevansa helles. Panimon ensimmäinen olutkin on ollut helles ja kun saksalaistyyleihin on kerran keskitytty, on lupa odottaa paljon. Melko mietohan tämä hellesiksi kyllä on.

Päiväys 01/08/21, erä 118

Sameahko, kultainen väri. Tummemmasta päästä maisteltuja. Raikas saksanhumala tuoksussa yrtteineen, ei valittamista tuoksun puolella. Oikein lupaava. Taustalla mukava maltaisuuskin.

Kevyt, muttei vetinen. Hyvin poreileva, terävä hiilihappoisuus, joka ei tee oluelle mitään palveluksia. Kirpakka siksi. Maltaisuus on mukavan leipäistä ja humalakin yrtteineen on varsin hyvin kohdallaan, mutta terävyys vie fiiliksen todella pahasti. Voisin kyllä juoda toisen, mutta mielummin jotain muuta. Ikävä kyllä kakkossarjan pohjalle.

Hell of a ranking

1. Spaten Münchner Hell
2. Paulaner Münchner Hell
3. Weihenstephaner Original Hell
4. Augustiner Lagerbier Hell
5. Tegernseer Hell
6. Chiemseer Hell
7. Sonnisaari Hyöky
8. FrauGruber Helles
9. Hacker-Pschorr Münchner Hell
10. FrauGruber 24/7
11. Neumarkter Lammsbräu Urstoff
12. Müllerbräu Hell
13. Hailuodon Laakeri

14. Stigbergets Ringöbräu Helles
15. Kloster-brauerei Scheyern Klosterbier Hell

*Ennen kuin traditionalistit tulevat puhumaan Cellasta, niin sanotaan nyt sitten, että Cella on flemarin timantti. :)

Kommentit