Helles hellettä odotelles 27: Maku Alppilaakso Helles Lager


Alppilaakson Helles Lager

Maku Brewing, Suomi
5,1%
Helles

Hellesien piti siis loppua jo, mutta Maku yllätti tekemällä hellesin ja sitten yllätti vielä toistamiseen toimittamalla sitä paikan päälle. No onhan se otettava testiin sitten ja kun lisää löytyi muitakin niin ei lopeteta tähänkään. Ilmaiseksi saatu olut siis, jos foliohatun kalibrointia pitää säätää siellä lukijain päässä.

Olen näköjään yltynyt niin stadilaiseksi neljässätoista vuodessa, että oletin nimen jotenkin viittaavaan Alppipuistoon ja pussikaljoitteluun. Mutta ilmeisesti viitataan siis ihan oikeisiin Alppeihin ja niiden laaksoihin. Hyvä. Panimohan on Tuusulassa, uuden aallon craft-panimoita, jos ei ole tuttu. 2014 perustettu ja ihan laatujälkeä tekevä pulju.

Sijoitukseen asia ei vaikuta, mutta Makun pikkutölkkihän on toki ihan liian pieni astia tällaiselle oluelle. Piti avata molemmat näytteenä tulleet, että sai lasin täyteen.

Vaalea, vastoin lajia sameahko tietty,  suodattamaton kun on. Raikas tuoksultaan, mutta voisi olla raikkaampikin. Ihan kiva pilsmallas tulee ja hieman yrttisyyttäkin. Klassinen meininki, mutta näin tuoreesta odottaisi hieman raikkaamminkin sitä humalaa vaikka helles onkin.

Kevyt, muttei vetinen. Oikein suunmyötäinen ja pehmeän muhkea jopa, hyvin juotava. On muuten maltaisuus kohdallaan, todella mukavasti paahtoleipäistä menoa. Humalan yrttisyys on hentoa, mutta havaittavaa ja pelaa hyvin yhteen maltaan kanssa. Tasapaino on hyvä, muttei baijerinmaaginen sentään, katkeruus tyylin ylärekistereissä ja jälkimaku meneekin ehkä jo hitusen liikaakin sen puolelle.

Tuoksussa olisi vähän petraamista, maussa etenkin maltaan puolelta sen sijaan hieno suoritus. Kotimaisten kovinta kärkeä siinä, Sonnisaaren rinnalla. Craft-sarjassa jää hieman kokonaisuudessa Cloudwaterista kuitenkin. Nostan aivan karvan verran Sonnisaaren edelle, tuoreus toki auttaa.

Hell of a ranking

1. Spaten Münchner Hell
2. Paulaner Münchner Hell
3. Weihenstephaner Original Hell
4. Ayinger Jahrhundert Bier
5. Augustiner Edelstoff
6. Mahrs Bräu Helles
7. Augustiner Lagerbier Hell
8. Hofbräu Original
9. Tegernseer Hell
10. Cloudwater Helles
11. Chiemseer Hell
12. Maku Alppilaakso Helles Lager
13. Sonnisaari Hyöky
14. Andechser Hell
15. FrauGruber Helles
16. Hacker-Pschorr Münchner Hell
17. FrauGruber 24/7
18. Neumarkter Lammsbräu Urstoff
19. Laitilan Kukko Helles
20. Müllerbräu Hell
21. Urban Chestnut Hopfenperle
22. Oettinger Helles
23. Löwenbräu Original
24. Weltenburger Kloster Hell
25. Hailuodon Laakeri
26. Stigbergets Ringöbräu Helles
27. Kloster-brauerei Scheyern Klosterbier Hell

Kommentit