Helles hellettä odotelles 26: Hofbräu Original

 


Hofbräu Original

Hofbräu München, Saksa
5,1%
Helles

Tahtoisin sanoa, että Hofbräun Helles on viimeisenä müncheniläisenä siksi, että se on maineikkain ja parhaana pidetty Münchenin panimoista. Mutta oikeasti se on viimeisenä siksi, että se oli viimeinen isoista müncheniläisistä jonka löysin.

Tosin onhan se totta, että Hofbräu München on hitokseen kuuluisa. Eritoten se on tunnettu tietenkin Münchenin keskustan Hofbräuhaus am Platz -olutkapakastaan, joka lienee maailman maineikkain olutravintola. Se onkin franchise-periaattella levittänyt Hofbräuhauseja muuallekin, samalla nimellä toimivia panimo"kellereitä" on lukuisia mm. USAssa.

Panimo on Baijerin herttua Vilhelm viidennen perustama 1589. Hofbräu tarkoittaakin hovipanimoa ja on siis tarkoitettu Baijerin kuninkaallisten haltuun. Erikoisena historian yksityiskohtana Hofbräu oli pitkään ainoa panimo, joka sai herttuallisella etuoikeudella tehdä vehnäolutta. 

Sittemmin monarkia on ottanut tiettyjä hyvin ansaittuja taka-askelia maailmassa ja nykyään panimo onkin Baijerin valtion omistuksessa.

Päiväys 02.11.2021

Varsin vaalea, kirkas. Ohoh! Tuoksussa on yllättävän topakka humalan aromi, varmaan yksi selkeimmistä koko setissä. Hyvinkin mausteinen ja miellyttävä tuoksu, taustalta tueksi pilsnermallasta, tottakai.

Kevyt, muttei vetinen. Erittäin loistava tasapaino, pehmeä, aivan hemmetin juotava olut. Loppuun nousee kepeä, mausteinen humala, joka jää jälkimakuunkin. Ainoastaan aivan lievä metallisuus nyrjäyttää tätä heikommaksi. Ongelma on tosin todella pieni, Kukolla oli sama vika paljon havaittavampana. Niinpä siitä huolimatta ihan kärkisarjalainen. En oikeasti odottanut, että tämä olisi välttämättä mikään kärkitaistelija müncheniläisyydestään huolimatta, mutta onhan tämä. Tiputan silti Augustinerin ja Tegernseerin väliin.

Alkuperäinen setti oli tässä, mutta koska olen hillonnut näitä lisää maistoon niin eipä lopeteta vielä. Top kymppi alkaa olla kyllä sen verran tiivistä kamaa, että sitä on vaikea enää rikkoa, mutta katellaan. Vielä neljä!

Hell of a ranking

1. Spaten Münchner Hell
2. Paulaner Münchner Hell
3. Weihenstephaner Original Hell
4. Ayinger Jahrhundert Bier
5. Augustiner Edelstoff
6. Mahrs Bräu Helles
7. Augustiner Lagerbier Hell
8. Hofbräu Original
9. Tegernseer Hell
10. Cloudwater Helles
11. Chiemseer Hell
12. Sonnisaari Hyöky
13. Andechser Hell
14. FrauGruber Helles
15. Hacker-Pschorr Münchner Hell
16. FrauGruber 24/7
17. Neumarkter Lammsbräu Urstoff
18. Laitilan Kukko Helles
19. Müllerbräu Hell
20. Urban Chestnut Hopfenperle
21. Oettinger Helles
22. Löwenbräu Original
23. Weltenburger Kloster Hell
24. Hailuodon Laakeri
25. Stigbergets Ringöbräu Helles
26. Kloster-brauerei Scheyern Klosterbier Hell

Kommentit