Helles hellettä odotelles 24: Andechser Hell

Andechser Hell

Klosterbrauerei Andechs, Saksa
4,8%
Helles

Loppukiri ja alunperin kolmanneksi viimeinen helles. Tällä hetkellä siis viidenneksi viimeisin, koska tuli lisävahvistuksia. Andechsin luostaripanimo oli itselleni ennen vain yksi monista saksalaisista panimoista, mutta viime vuosina kun näitä on tullut enemmän Suomeen, olen alkanut arvostaa panimon tekemistä aika korkealle. Väitän jopa parhaaksi Saksan luostaripanimoksi minkä tuotteita olen maistanut. Tämä on muuten baitövei ihan citymarketista ostettu, ei ulkomailta tilattu.

Andechs on enempi doppelbockistaan tunnettu, mutta kyllä panimon helles ja dunkelkin ovat varsin erinomaista kamaa olleet. Tätä hellesiä oli jokunen vuosi sitten Alkon pruuvissa ja silloin jotenkin pärähti tajutaan, että onpas erinomaista kamaa. Siksi odotukset korkealla vertailussa.

Päiväys 07.09.2021. Reilu puolivuotias arviolta siis.

Hyvin vaalea, kirkas. Ohraleipäistä mallasta ja yrttistä humalaa tuoksussa vienosti molempia. Raikas.

Kovahko, aika hiilihappoinen jopa. Ei keveimmästä päästä, mutta ei toki mikään täyttävä sentään. Varsin mallas edellä mennään, aluksi maku on hitusen tunkkaistakin makeaa maltaisuutta ja kevyttä metallia, mutta piristyy toisella kulauksella ja turha metallisuuskin tuntuu häviävän. Loppua kohti nousee mukava, tuntuvakin yrttinen klassinen katkerointi, jota hiilari korostaa.

Varsin erittäin jees muuten maultaan, mutta moniin muihin verrattuna tässä on samankaltaista kovuutta ja pistävyyttä kuin Hailuodossa oli häiriöksi asti. Tässä toki selvästi vähemmän ja haluaisin kyllä mielelläni toisenkin tätä. Tuoreena varmasti parempi, mutta sillä mennään mitä myydään. Keskiseudun yläosaan.

Hell of a ranking

1. Spaten Münchner Hell
2. Paulaner Münchner Hell
3. Weihenstephaner Original Hell
4. Ayinger Jahrhundert Bier
5. Augustiner Edelstoff
6. Augustiner Lagerbier Hell
7. Tegernseer Hell
8. Cloudwater Helles
9. Chiemseer Hell
10. Sonnisaari Hyöky
11. Andechser Hell
12. FrauGruber Helles
13. Hacker-Pschorr Münchner Hell
14. FrauGruber 24/7
15. Neumarkter Lammsbräu Urstoff
16. Laitilan Kukko Helles
17. Müllerbräu Hell
18. Urban Chestnut Hopfenperle
19. Oettinger Helles
20. Löwenbräu Original
21. Weltenburger Kloster Hell
22. Hailuodon Laakeri
23. Stigbergets Ringöbräu Helles
24. Kloster-brauerei Scheyern Klosterbier Hell

Kommentit