Helles hellettä odotelles 29: Prykmestar Helles

 


Prykmestar Helles

Vakka-Suomen Panimo (Stadin Panimo), Suomi
5,5%
Helles

Läheisessä pikkuruisessa K-kaupassa on kaupan kokoon nähden hyllyssä StaPan oluita ihan suhteeton määrä. Onhan panimo tietty alle kahden kilometrin päässä. Niiden seurana nykyisin myös Prykmestaria, eli entisen Vakka-Suomen Panimon tuotemerkkiä. Vakka-Suomen Panimohan meni konkkaan reilu vuosi sitten ja Stadin Panimo osti sen pois, luvaten pitää VASPin palkitut Prykmestarit tuotannossa. VASPihan teki (ja tekee) mm. loistavaa Prykmestar SavuKatajaa, jota voi pitää jonkin tason modernina klassikkona jo. VASP poikkesi monista muista pienpanimoista myös siten, että oluet teki ihan oikeasti panimomestari.

Eli naapurikaupassa oli Prykmestarilta sitten Helles hyllys (heh). Otin sen kummemmin asiaa tutkimatta oluen maistoon kun ohi kävelin. Muistelin maistaneeni ennenkin ja pitäneeni ihan hyvänä.

Päiväys on 22.05.2021. Vuoden päiväyksellä (?) tämä on melkein 11kk vanhaa juodessa, taitaa olla vanhin setin oluista. Kuitenkin siis oletettavasti StaPan omistajuuden aikaan tehty. Noh, kuten tähänkin asti, sillä mennään mitä myydään. Etiketissä kuitenkin lukee parasta ennen eli pitäisi olla edelleen parasta

Komea vaahto, vaalean kultainen sameahko olut. Tuoksu on aluksi aika neutraali, humaloinnit lie kadonneet jo ajan tuuleen. Kevyttä vaaleaa maltaisuutta. Ikävä kyllä olutta vähän pyöriteltyä ja suurimman vaahdon laskeuduttua, sieltä alkaa tulla karkeaa vihannesta ja pahvia, reilusti.

Kevyt, muttei vetinen. Mukava suunmyötäinen maltaisuus, erinomainen katkerotasapaino, mutta humaloinnin pirteimmät uurteet on toki kadonneet. Sitten tulee sitä vihannesta ja pahvia makuunkin, eikä kokemus ole mikään kovin juhlava. En juo loppuun.

Ikävä toki todeta, ettei tämä kunnossa ole, etenkin kun arvostan panimoa (molempia) sinällään ja tiedän, että jälki voi olla parhaimmillaan erinomaista. Juu, tuoreena on varmasti parempaa ja joo, kauppa ei välttämättä kohtele oluita niin hyvin kuin pitäisi. Kukaan ei kuitenkaan pakota laittamaan hyllyaikaa sellaiseksi, ettei olut ole kunnossa ennen kuin päiväys loppuu. Tietenkin pitkä aika takaa enemmän myytyä tuotetta. Tämä ei ole kuitenkaan kuluttajalle mikään selitys, kun päiväystä ei ole ylitetty ja harva oluenostaja mitään päiväyksiä edes tajuaa katsella. Kaupasta ostettava olut nautitaan sellaisena kuin se kaupasta saadaan. Ensikertalaiset tätä ostavat ja toteavat, että "onpa huono panimo, en osta toiste". Onko sekään sitten niin hyvä ratkaisu.

Viimeiseksi. Ilman vikoja voisi hyvinkin kolkutella top-15:ttä.

Hell of a ranking

1. Spaten Münchner Hell
2. Paulaner Münchner Hell
3. Weihenstephaner Original Hell
4. Ayinger Jahrhundert Bier
5. Augustiner Edelstoff
6. Mahrs Bräu Helles
7. Augustiner Lagerbier Hell
8. Hofbräu Original
9. Tegernseer Hell
10. Cloudwater Helles
11. Chiemseer Hell
12. Maku Alppilaakso Helles Lager
13. Sonnisaari Hyöky
14. Ayinger Lager Hell
15. Andechser Hell
16. FrauGruber Helles
17. Hacker-Pschorr Münchner Hell
18. FrauGruber 24/7
19. Neumarkter Lammsbräu Urstoff
20. Laitilan Kukko Helles
21. Müllerbräu Hell
22. Urban Chestnut Hopfenperle
23. Oettinger Helles
24. Löwenbräu Original
25. Weltenburger Kloster Hell
26. Hailuodon Laakeri
27. Stigbergets Ringöbräu Helles
28. Kloster-brauerei Scheyern Klosterbier Hell
29. Vakka-Suomen/Stadin Prykmestar Helles

Kommentit