Helles hellettä odotelles 23: Cloudwater Helles

Helles

Cloudwater Brew, Englanti
4,5%
Helles

Muista sarjassa tähän mennessä olleista oluista poiketen, tämä on ilmaiseksi saatu. Pienen Erkki oli seuraillut sarjaa ja kun taloon oli tullut erä Cloudwaterin hellesiä, niin laittoi minulle tölkin sivuun. Kiitos siitä Erkille ja muut voi säätää paranoia-mittarinsa sen mukaan.

Loppukirivaiheen kolmas, jolta on lupa odottaa paljon. Tältä siksi, että se tulee ns. hypepanimolta. Olen lisäksi juonut tämän hellesin joskus aiemminkin ja fiilis on, että se oli varsin hyvää. En tosin mitenkään erityisen analyseeraten juonut sitäkään.

Cloudwaterhan on erityisesti moderneista mehu-ipoista tunnettu nuori panimo Manchesterista. Ehkä panimon kovin hype on jo viime vuosista vähän laantunut, mutta kyseessä on toisaalta panimo, jonka hype on ollut monesta kanssahypetetystään poiketen erittäin ansaittua. Englannin Tampereen kuumimmalta panimolta on tullut käytännössä poikkeuksetta erinomaista kamaa. Lontoon taproomin istumisratkaisuja en tosin vieläkään ole antanut anteeksi. 

Tätä kirjoittaessa kaikki ovat erään median valloittaneen kiertolaismakropanimon ansiosta kuulleet, että pienpanimot eivät tee lageria koska eivät osaa. Pienpanimot tietenkin tekevät myös lageria, joten se nyt on ihan silkka vale. Toki Keijolla on silti vahvassa tunteessaan totuuden siemen. Juu, monet, turhan monet, pienpanimot eivät osaa tehdä vaaleaa lageria kunnolla. Siinä jää nyt vain sanomatta, että monet niistä lagerin päin helvettiä tekevistä panimoista ei osaa yleensä tehdä mitään muutakaan kunnolla. Mutta ne jotka osaa, ne osaa. Niin kuin eräs J.Leskinen joskus muotoili: ne jotka osaa, ne tekee mitä vaan, jotka ei, ne ryhtyy... markkinoimaan?

Englannissa on varmasti saman henkisiä puheita craft-panimoiden laadusta ja Cloudwater selvästi  haastaa moiset puheet tällä hellesillä. Tölkissä sanotaan oluen olevan panimon "suurin tekninen haaste" ja mainitaan siinä käytettävän Saksan parhainta pilsner-mallasta, baijerilaista hiivaa ja klassisia saksalaisia humaloita, mutta Manchesterin vettä. Eli mitään craft-tulkintaa ei ole odotettavissa vaan hyvin tyylipuhdasta on haettu. 

Tölkitetty 050121. Noin 2,5kk ikäinen siis juodessa. 

Hyvin vaalea, nätti vaahto. Hitunen sameutta. 

Tuoksu on raikas, mutta varsin mieto. En aluksi oikein saa kiinni mistään. Pientä viljaista maltaisuutta siellä kyllä tulee. Ehkä kevyttä yrttiä.

Kevyt, muttei vetinen. Viljaista pilsner-mallasta kauniisti, mutta aivan parhaimpien saksalaisten pieni syvyys puuttuu. Tasapaino sen sijaan on helvetin hyvä, ihan kärkitason hommaa. Loppuun mukava hento yrttinen rapsaisu. Puhtaudesta ei tarvitse huolestua, suorastaan kliininen on. Lonkkafiilikseltä tuntuu, että on tavoiteltu jotain Augustinerin tapaista. 

Miedosta tuoksustaan huolimatta erinomainen olut. Tekee toista mieli. Jotain hankalasti määriteltävää tästä puuttuu aivan parhaimpiin saksalaisiin verrattuna. Sellainen tietty maltainen pehmeys, mikä kruunaa juotavuuden ehkä. Aineksienhan pitäisi olla vettä lukuunottamatta käytännössä juuri sitä mitä Saksalaisillakin, niin ero on tietty vedessä ja prosesseissa.  

Joka tapauksessa, kyllä tämä craft-panimoiden kärkisijan nappaa. Top kymppiin.

Hell of a ranking

1. Spaten Münchner Hell
2. Paulaner Münchner Hell
3. Weihenstephaner Original Hell
4. Ayinger Jahrhundert Bier
5. Augustiner Edelstoff
6. Augustiner Lagerbier Hell
7. Tegernseer Hell
8. Cloudwater Helles
9. Chiemseer Hell
10. Sonnisaari Hyöky
11. FrauGruber Helles
12. Hacker-Pschorr Münchner Hell
13. FrauGruber 24/7
14. Neumarkter Lammsbräu Urstoff
15. Laitilan Kukko Helles
16. Müllerbräu Hell
17. Urban Chestnut Hopfenperle
18. Oettinger Helles
19. Löwenbräu Original
20. Weltenburger Kloster Hell
21. Hailuodon Laakeri
22. Stigbergets Ringöbräu Helles
23. Kloster-brauerei Scheyern Klosterbier Hell

Kommentit