Helles hellettä odotelles 28: Ayinger Lager Hell

Lager Hell

Ayinger Privatbrauerei, Saksa
5,1%
Helles


Ayinger Jahrhundertin kohdalla voivottelin kun en saanut lempipanimoni varsinaista hellestä testiin, pelkän export-version voimin mentiin. Mutta hah, löytyipä. Sain tämän verkkokaupasta myös, mutta kaupanteko oli sen verran surkea kokemus, etten halua mainostaa osoitetta. Jos välttämättä haluatte etsiä, niin kyllä niitä googlella löytyy. Tämä olut sieltä kuitenkin tuli sentään perille asti.

Panimon lyhyt esittely siellä jahrhundertissa. Linkki alla.

Päiväys 07.21, eli vuoden päiväyksellä alkaa olla vanhan puolella.

Hyvin vaalea, nätti vaahto. Mieto tuoksu, omalaatuinen tosin moneen muuhun verrattuna. Kevyen kukkainen ja Ayingerin keksinen mallas myös mukana.

Kevyt, muttei vetinen. Päinvastoin melkein muhkea vaikka on silti kevyt, jos tuossa nyt on mitään järkeä. Upea maltaisuus kuitenkin ja siihen mausteinen, miltei lakritsinen humalan katkero, joka on mukana alusta loppuun. Maku loppuu hienoon humalan mausteiseen tanssiin. Ihan kärkikahinan oluita kyllä, mutta nyt on hankala sanoa onko Jahrhundertin tapaan humala jopa liiankin pinnassa hellesiksi. Spatenin ja muiden erinomaisuus on juuri siinä, ettei humala ole missään erityisen esiintulevassa roolissa vaan nippa nappa tasapainoksi ja viimeiseksi hienosäädöksi, eikä sitä muuhun kaipaakaan.

Päätän, että juon koko tuopin enneen kuin teen mitään lopullisia päätöksiä. Puolivälin lähestyessä käy selväksi, että katkerointi on hellesiksi suhteettoman pistävä. Se hyökkää heti esiin kun olutta suuhun kaataa. Olen juonut pilsejä, jotka ovat kevyemmin humaloituja. Jälleen kerran muistutan, ettei tässä puhuta mistään IPA-tason katkeroinneista vaan siellä 20-30 ibun tienoilla heiluvista luvuista.

Joten, lopputulemana, onko tämä hyvää? Erittäin hyvää, täysi 5/5 olut. Onko tämä maistelluista paras helles? Ei, ei mitenkään. Humalointi tuo toki luonnetta, mutta juotavuus kärsii juuri sen strategisen millin. Tämä on kokonaisuuteni heikompi kuin saman panimon export-versio ja suoraan sanoen, sori nyt lempisaksapanimoni... ei asiaa top 10:n. Tiputan suomalaisten kärkiparin alle, tässä(kin) itse asiassa oli jotain samaa maltaisuudessa kuin Sonnisaaren vedossa.

Kommentit