Mikkeller/Stillwater Rauchstar

Rauchstar
Panimo: Mikkeller & Stillwater
Maa: Tanska/USA

Tyyli: Savuolut
Alkoholia: 10,8%

Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Erinomainen, joskin turhan alkoholinen savuolut.

Savu on oluessa aine, joka mielestäni ns. "voip olla vuan voip olla olemattakii", jos pieni savonismi sallitaan. Savua vastaan sinällään minulla ei ole mitään, sillä savustettu liha, kala, viski tai vaikka tee (TJEU) ovat hienoja keksintöjä. Savuoluesta en sen sijaan ole ihan niin varma

Mausteeksihan savu sopii, ei siinä mitään, mutta ei oikein pääasiaksi. Esimerkkinä Schlenkerla Rauchbier Urbock: Ensi hörpyllä tiesi, että suussa on olut, jonka klassikon maine on ansaittu syystä. Loistava olut. Mutta muutama hörppy myöhemmin tuntui kuin joisin nesteytettyä savukinkkua. Savuisuus vain otti sellaisen ylivallan, ettei kokemusta juuri tehnyt mieli uusia. Siksipä lähestyn tätä kahden vaeltavan panijan yhteistyötä hieman varauksella.

Stillwater Artisanal Ales on yhden (?) amerikkalaisen operaatio, joka siis Mikkellerin tavoin panee reseptejään lainaamalla muiden panimojen kalustoja. Puljun nettisivutkin ovat samaisessa blogipalvelussa kuin tämä olutblogi, niin melko pienellä skaalalla ja matalalla profiililla mennään. En ole aiemmin Stillwateriin tuotteisiin tutustunut, mutta kaikesta päätellen aika laadukkaita olusia ovat.

Rauchstarista on tehty kaksi versiota. Stillwater/Mikkeller-versio eroaa tästä minulle päätyneestä Mikkeller/Stillwater-versiosta ainakin alkoholiprosentin puolesta (9,4% vs. 10,8%) ja lie muutenkin reseptiltään. Ensin mainitussa on myös paljon komeampi black metal - etiketti.

Tumman ruskea olut, keskikokoinen vaahto. Tuoksu on luonnollisesti savuinen. Mäntymetsähumalointi ja palavan puun aromi savun seassa yhdistyy mielessäni tervaisuudeksi. Taustalla on alkoholia.

Suutuntuma on öljyinen, alkoholinen, liukas. Maku ei ole aivan yltiömäisen savuinen, jota arvostin. Savu on toki olennaisin asia mitä mausta löytyy, pähkinöiden ja mausteiden tukemana. Puumaisia sävyjä taka-alalla ja tuhti katkerointi, joka korostuu alkoholin pistäessä maun läpi. Jälkimakuun sekoittuu myös voimakas alkoholin polte.

Muuten oikein hieno ja hyvin painotettu savuolut, mutta 10,8% alkoholia on nyt hieman liikaa. Se ei tuo runkoa niin paljon kuin odottaisi ja tuntuu läpi niin suutuntumassa kuin maussakin. Siksi tiputan muuten erittäin hyvästä oluesta pisteen pois. 4/5


Kommentit