Alkon Käsityöläisoluet: Stadin Panimo American Saison

American Saison
Panimo: Stadin Panimo
Maa: Suomi

Tyyli: Saison
Alkoholia: 6,5%
Kantavierre: 15 Plato
Katkeruus: 32 IBU

Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Laadukas rapsakka maalaisolut.
Suosittelen: Terassilla ottaisin ehkä viidennenkin.

Stadin Panimolta on Alkon pienpanimoerään valikoitunut uutuus (?) American Saison. StaPa on humaloinut omansa amerikkalaisilla lajikkeilla, siitä siis nimi. Syksyllä StaPalla oli Oluthuoneissa tarjolla Syys-Saison, joten siitä paranneltu resepti lie kyseessä. Ensimmäinen Stadin Saison oli hyvää, joskaan ei mitään ihan tyypillistä saisoniksi. Siitä kertonee se, että maistelumuistiinpanoissani mainitaan mm. "pekoni".

Tumman kultainen tai meripihkaan vivahtava väri, samea. Pieni vaahto josta jää kaunis ohut seitti. Ensisniffailu tökkää vastaan, sillä lasista puskee ulos väkevä hiivainen ja multainen löyhähdys. Se onneksi häviää lähes yhtä nopeasti kuin tulikin. Hajussa on sitrusta, hikeä, happamuutta, omenaa, hieman liuotinta. Suutuntuma on kevyt, pehmeähkö, kuiveneva.

Maku on maanläheinen, hieman hapan. Hedelmäisyyttä, katkeroa, limeä, käyviä omenoita, neilikkaa, sekä niin lievä banaanin vivahde, että laitan mielikuvituksen piikkiin. Erittäin miellyttävä. Jälkimaussa hyvin tasapainossa oleva katkerointi, joskin hieman ehkä tunkkainen, mutta saisonin lievän happamuuden kanssa se sopii ihan hyvin. Hyvä saison, lisää kiitos. 4/5

StaPa, teettehän tätä kesäksi stadin terasseille? Kuvittelin jo itseni sinne.

Kommentit