Alkon käsityöläisoluet: Beer Hunter's Mufloni Saison de Randonneur Kataja Edition


Mufloni Saison de Randonneur Kataja Edition
Panimo: Beer Hunter's
Maa: Suomi

Alkoholia: 6%
Kantavierre: 15,1 °P
Väri: 22,3 EBC
Katkeruus: 42,3 IBU


Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Tasokas saison katajaisella vivahteella.
Suosittelen: Kevväämmälle. Siis kesäksi.

Lopulta viimeinen ja eniten odottamani olut tästä käsityöläisoluesta testiin: Porilaisen Beer Hunter'sin Katajasaison. Samaisella de Randonneur nimellähän on ollut aiemmin markkinoilla sekä 6,5% versio ravinteleissa, että 4,5% pulloversio maitokaupoissa. Jälkimmäisen olen maistellut ja perin hyvänä sitä pidin. Tässä kuitenkin siis kyseessä tuo 6,5% versio suomalaisperinteikkäällä katajalisällä. Beer Hunter'sin Muflonit eivät oikeastaan koskaan ole tuottaneet pettymystä, joten odotukset ovat korkealla.

Tuli vieraita kahville, niin tarjosin tietenkin olutta. Isosta pullosta piisasi hyvin kolmeen lasiin. Oranssissa sameassa oluessa on nopea vaahto, kuten kuvasta voi huomata: leveämmistä ensin kaadetuista laseista vaahto ehti jo hävitä kuvaa ottaessa. Lasin muodolla on luultavasti enemmän tekemistä asian kanssa kuin vaahdon kestävyydellä.

Tuoksu on maanläheinen ja saisonmainen. Hikeä ja hiivaisuutta, eli brettaa on pinnassa. Alta nousee terävä omenainen hedelmäisyys katajalla tuettuna. Suutuntuma on puolipaksu, vähän liukas, tyylille oikein sopiva.

Maussa on kirpakkaa omenaista makeutta, jota happamuus tukee alusta loppuun. Kataja tuo metsämeiningin omenaisuuden ympärille omalla maullaan. Happamaan jälkimakuun nousee mukaan pitkään suussa kestävä katkerointi.

Ei pettänyt Mufloni tälläkään kertaa. Hieno saison. 4/5.

Maistamistani alkon käsityöläisoluterästä tämä oli ehkä paras, tosin Stadin Panimon American Saison on niin lähellä, että rinta rinnan mennään ja kun ei ole maaliviivakameraa suussa niin en osaa sanoa. Eikä Malmgårdin Oak Porterikaan kovin kaukana perässä tule. Hienoja oluita ja kiva huomata jälleen kerran, että suomalaisten pienpanimoiden taso on tasaisen nousujohteinen ja lisääkin niitä tuntuu putkahtelevan ympäri maan.  Pienpanimobuumille vain isompaa vaihdetta silmään ja muut pohjoismaat kiinni.

----

PS Asian Vierestä: Kuulin ehkä reilu viikko takaperin kun joku tilasi saisonin, jotta "seshoon", ääntäen niin kuin ranskalaisittain. Siis niin kuin pitäisi. Saison on niin suomalaisen kuuloinen sana, etten ollut vuosien ajan sanaa tuijottaneena ikinä edes ajatellut ääntää sitä oikein. Hirveältä pröystäilyltä tuntui kun ihminen oikeinperin sanan tiskillä sanoi, kun olin sen puolta minuuttia ennen itse ääntänyt päin helvettiä ja taisin siinä mielessäni mutista rumia sanoja, mutta sitten tunsin itseni vähän hölmöksi kun niinhän se tietysti tulisikin ääntää. Ei kai sitä brown aleakaan tilata että "provn ale", vai häh? Noh, tilaan silti jatkossa saisonin saisonina, eipä se ole niin justiinsa, kunhan sanoma menee tiskin toisella puolen perille. Mutta jos kuulen jonkun tilaavan "ai pii ei":n tai "ii es bii":n niin heitän perunalla, jos taskussa sattuu olemaan.

Kommentit