Belfast Bay Lobster Ale & McGovern's Oatmeal Stout

Tuplapäivitys tänään. Näiden arvostelujen päällä tuli istuttua turhan pitkään.

Maitokaupan hyllyltä löytyi kaksi amerikkalaista uutuutta ja vielä niin kohtuulliseen hintaan, että kerrankin ei tarvitse valittaa asiasta. Rapakon tuolta puolen ja noin kaksi ja puoli euroa pullo, tällaista kun olisi aina. Maahantuoja on ilmeisesti Kespro, eli siis Kesko jos puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä. Hyvä meininki, toivottavasti jatkossakin näin päin hinnoittelu.

Molemmat oluet kulkevat Belfast Bay Brewing nimisen pumpun nimellä, mutta alkuperäinen panimo myytiin taannoin ja kyseessä on tätä nykyä Shipyard Brewingin omistama brändi ja oluet tuotetaan Portlandissa. Mainessa kuitenkin ja Shipyard on, jos nyt ei loistokas, niin ihan passeli panimo, joten mikäs siinä.

Huomautettakoon, että oluet on ilmeisesti tilauksesta laimennettu suomalaiselle maitokauppamarkkinalle sopivaan 4,7 alkoholiprosenttiin. Lobster Alen alkuperäinen lukema näyttää 5% ja McGovern's Oatmeal Stoutin 6,5%. Että jos Puskan Pekka sattuu iltaväijyllään kurkkimaan juuri sinun postiluukustasi ja huutelee sieltä miten ovat nämäkin oluet hyviä vaikka ovat mietoja, niin todennäköisesti ovat alkuperäisversiona parempia.

Lobster Ale
Panimo: Shipyard Brewing
Maa: USA

Tyyli: Amber Ale
Alkoholia: 4,7%

Pisteet: 3/5
Lyhyesti: No-nonsense amber ale.
Suosittelen: Ruuan kanssa.

Punertava tumman meripihkan värinen olut suhteellisen kestävällä vaahdolla.

Tuoksussa on päällisin puolin makeaa pähkinää ja toffeeta, joita hedelmäisyys ja aavistus paahdettuja kastanjoita tukee hyvin. Puhdas ja selkeä tuoksu. Suutuntuma on melko ohut, hieman rasvainen. Maku seuraa hajua hyvin vahvasti, toffeen seassa karamellimallasta ja päärynää.

Selkeä, maukas, turhia kikkailematon amber ale, jolle toivoisi himppusen enemmän runkoa. Ruokapöydässä oikean ruuan (esim. ööö... hummerin :) ) kanssa varmasti erittäin toimiva, yksinään 3/5.

----
McGovern's Oatmeal Stout
Panimo: Shipyard Brewing
Maa: USA

Tyyli: Oatmeal Stout
Alkoholia: 4,7%

Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Erinomainen oatmeal stout maitokauppavahvuuteen. Ehkä paras.
Suosittelen: Kokeilemaan.

Oatmeal eli kaurapuuro stoutithan ovat siis stouteja joissa on käytetty kauraa tuomaan olueen pehmeyttä.

Musta olut, jossa tiivis kestävä ruskea vaahto. Komeassa tuoksussa on paljon paahtuneita makuja: tummaa suklaata, kahvia, paahdettua mallasta. Rungoltaan jää stoutiksi melko ohueksi, mutta muuten erittäin pehmeä ja miellyttävä suussa. Kauran vaikutuksen huomaa. Maku on ensisijassa reilun paahteinen ja maltainen, katkerointi on kuitenkin melko vahvasti pinnassa ja maku loppuu yllättävän kukkaiseen humalaan ja maltaan makeuteen.

4/5, hieno tuoksu, loistolöytö näillä hinnoilla

Kommentit