Mallaskosken Kuohu Valioluokka Stout

Kuohu Valioluokka Stout
Panimo: Mallaskosken Panimo
Maa: Suomi

Tyyli: Stout
Alkoholia: 4,7%

Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Hyvä stout.

Servaalilta tuli männäviikkoina paketillinen Kuohu Valioluokka Pilsiä, jonka arvostelun voit lukea täältä. Yllätyspakettina kotiin kopsahti blogitauolla myös sisarolut Kuohu Valioluokka Stoutia. Merci. JaskanKaljat kirjoitti Mallaskosken panimosta hienon taustoituksen vastikään, joten en lähde kilpailemaan parempieni edessä.

Kuten eilen hehkuttamani 66 APA, myös Valioluokka Stout on harvinainen ilmestys: kotimainen maitokauppavahvuinen stout. Eikä tämäkään käsittääkseni ole hinnalla pilattu. Stadin Panimolla ja Porin Beer Hunter'silla ilmeisesti on ollut kokeiluja aiemmin samalla saralla, jos nyt ovat edes pullotavaraa olleet, mutta Mallaskoski on tuotannoltaan hieman eri kokoa ja tällä volyymillä suomalaista stoutia tuskin on kieltolain jälkeen kaupoissa nähty.

Vaikka stout (paksu, tukeva) viittaakin nimensä ja yleensä olemuksensakin puolesta vähän tuhdimpiin olusiin, se toimii hyvin tehtynä alle viisiprosenttisenakin oikein hyvin. Yksi vähemmän tunnettu sellainen tuotehan on irlantilainen mikropanimovalmiste Guinness, joka parjaajistaan huolimatta on perin esimerkillinen irlantilainen dry stout (kuohu tosin ei dry stout ole). Porteria pehmoisempi, paahteinen ja musta, siinäpä se stoutin eli stout porterin ydin pitkälti minun mielestäni on.

Musta, tai erittäin tumman ruskea, hyvällä beessillä hupulla. Tuoksu on palanut, paahtunut, hieman siirappia, tuoretta irtotupakkaa. Pehmeä, mukava suussa, aivan aavistuksen ohut. Maultaan hieman makea, nahkainen ja palanut kombo. Vaimea metallisuus vaivasi parilla ensi hörpyllä, mutta hävisi sitten. Kokonaismausta sain mielleyhtymän Koffin Porteriin, mikä ei tietenkään ole huono asia. Tietty paljon kevyempi esitys kuin Koffin tuhti baltic porter.

Oikein hyvä stout purkista kaatui. Eikö lie yksi maukkaimmista kotimaisista mitä lähikaupasta löytyy. Hyvä Mallaskoski! Lisää näitä. 4/5.


Kommentit

  1. Loistava kevyehkö stout joka sopii aloittelijoillekkin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.