Fuller's Old Burton Extra (Past Masters)

Old Burton Extra
Panimo: Fuller's
Maa: Englanti

Tyyli: English Strong Ale (Burton Ale)
Alkoholia: 7,3%

Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Fuller'sin muinaisreseptillä tehty Burton Ale. ESB:n esi-isä? Erinomainen, erittäin brittiläinen makeahko toffeinen ale.
Suosittelen: Pubissa tai muuten pubitunnelmissa tuoppi kerrallaan, keskustellen säästä ja siirtomaiden alistamisen hankaluudesta.

Fuller's on yksi Englannin parhaimpia ja tunnetuimpia panimoita ja huomattavasti pienempänä meriittinä yksi minun lempipanimoitani. Lontoon Chiswickissä toimiva panimo otti nykyisen nimensä rahoittajaltaan 1845, mutta olutta on paikalla pantu jo sitä ennen. Fuller's on vanhaksi panimoksi siitä miellyttävä tuttavuus, ettei hittituotteiden päälle ole jääty lepäämään vaan uusia tuotteita tulee etenkin hanoihin aika tasaisesti kuten paraikaa pääkaupunkiseudun real ale -hanoissa viihtyvä Brit Hop.

Vanhoissa panimoissa on keljua se, että satojen vuosien historian aikana on varmasti pantu yhtä jos toistakin mielenkiintoista olutta, joiden tuotanto on syystä tai toisesta myöhemmin lakkautettu. Fuller's on Past Masters -sarjallaan kulttuuriteon äärellä. Panimo nimittäin avaa kertaerinä vanhojen reseptikirjojen saloja. Aiemmin sarjassa on tullut vuoden 1891 reseptillä tehty XX Strong Ale ja vuoden 1893 Double Stout.

Kolmas erä Past Mastersissa on hitusen uudempi, vuodelta 1931 ja on nimeltään Old Burton Extra. "Old Burton" viittaa Burton-on-Trentiin, Englannin ehkä nimekkäimpään panimokaupunkiin. Aikoinaan 1700-1800-luvuilla kaupungista vietyä oluttyyliä kutsuttiin nimellä Burton Ale. Se oli bitteriä makeampi, vahva tyyli ja pitkälti unohtui IPAn ja pale alen noustua. Roger Protz tarinoi tyylistä enemmän täällä.

ESB:tä tummempi ja sameampi, mutta muuten ulkonäöltään hyvin samanlainen. Tuoksu hedelmätoffeinen makea mallas kukkaisen humalan saattelemana, aavistus alkoholia. Suutuntuma on paksuhko ja yhtaikaa terävä. Oikeastaan aika jännä suussa. Terävä ja karkea, toimiva vastapaino maun pehmeälle hedelmälle. Maku on aluksi tumman, käyneen hedelmän määräämä, topakalla lakritsisella taustavireellä, joka puskee hedelmäisyyden läpi loppua kohti.

Mielenkiintoinen, tumma ja tuhti brittiale. Kaikkien aikojen suosikkini Fuller'sin ESB on Protzin mukaan kehitelty Fuller'sin Burton Alen pohjalta. En ihmettelisi jos kyseessä olisi juurikin tämä Old Burton Extra, sen verran samankaltaisuutta oluesta löytyy, kuin 40 vuotta myöhemmin markkinoille tuodusta ESBistä, mutta kuitenkin myös paljon selkeää eroa, etenkin humaloinnin ja maltaan voimakkuuden suhteen. Ei tämä aivan lempparini tasolle kohoa, mutta hyvää on. 4/5

Kommentit