Firestone Walker Pale 31

Pale 31
Panimo: Firestone Walker Brewing Co.
Maa: USA

Tyyli: American Pale Ale
Alkoholia: 4,9%
Katkeruus: 38 IBU
Väri: 7 SRM

Pisteet: 5/5
Lyhyesti: Esimerkillinen APA. Tykkäsin.


Tanskan ukkelit Mikkeller ja To Öl twiittailivat tänään lähdöstään Kaliforniaan vierailemaan oletettavasti "Firestone Walker Invitational Beer Fest" kutsufestareille olusiaan tarjoilemaan. Se on yhtä hyvä tekosyy kuin moni muu avata pullollinen Firestone Walkerin Pale 31 APA:a.

Herrojen Firestone ja Walker 1996 perustama panimo on Paso Roblesista San Fransiscon ja Losin välimaastosta. Paso Robles on tunnetumpi viinialueena, mutta menekkiä on ollut panimollakin, FW ei n. 70000 hehtolitran vuosituotannolla enää aivan nyrkkipaja ole.*

FW mainostaa käyttävänsä ns. Burton Union käymismenetelmästä virittämäänsä versiota Firestone Unionia, jossa olut primäärikäytetään yhteenkytketyissä tammitynnyreissä, ennen siirtoa metalliseen astiaan sekundäärikäymisen ajaksi. Pullon kaulaetiketissäkin on kaksi yhteenkytkettyä tynnyriä tekniikkaa sekä Firestonen ja Walkerin kumppanuutta korostamassa.

Pale 31 ottaa nimensä Kalifornian osavaltiosta, joka on järjestyksessä 31. Panimo suosittelee sivuillaan juomaan pale alensa 120 päivän kuluessa pullon valmistuspäiväyksestä, jotta saisi tarpeeksi tuoretta tavaraa. Saksan kautta kiertänyt pulloni ei nyt aivan neljän kuukauden haitariin osu. Pullotus on suoritettu 08/2012, joten sellaisen napakan viisi kuukautta olen myöhässä. Ei tuntunut erityisemmin haittaavan.

Kaunis olut. Komea tiivis vaahtovuoristo kirkkaan puhtaan kultaisen oluen päällä. Tuoksu on tukevaa kuivahumalointia pullollaan hyvän APAn tyyliin. Kukkaa, metsää, lakritsiakin. Suutuntuma on hämmentävän paksu ja pehmeä pale aleksi. Se erittäin miellyttävästi tukee makean maltaista ja komeasti sitruksisen humaloinnin terävöittämää makua. Nimenomaan humalan makua, katkerointi oli ehdottomasti taka-alalla tässä, niin kuin katkeroarvoista voi päätelläkin.

Ensiluokkainen Kalifornian APA. Todella hieno aromi ja makuhumalointi, ilman, että katkerointia on viety yli.  Miltähän se tuoreempi versio maistuisi... 5/5

*Jenkeissä kun markkina-alue ja kaikki muukin on suurta, niin sikäläisen säädöstön mukaan "käsityöläispanimo" eli craft brewery tuottaa alle 700 miljoonaa litraa vuodessa. Sen rajan alle jäävät reilusti kaikki suomalaiset panimot. Kyllä, myös Sinebrychoff, Hartwall ja Olvi, joista kaksi ensimmäistä tosin karsiintuisi omistussuhteidensa takia ("craft breweryä" ei saa omistaa ei-craft brewery). Minusta "craft beer"-meiningissä kyse onkin vähemmän vehkeiden koosta, kuin siitä miten niitä käyttää.

Kommentit