Nokian Panimo Keisari 66 American Pale Ale

Keisari 66 American Pale Ale
Panimo: Nokian Panimo
Maa: Suomi

Tyyli: American Pale Ale
Alkoholia: 4,2%

Pisteet: 3/5 (5/5)
Lyhyesti: Toimiva APA.

Nokian Panimo on lie yksi Suomen vanhimpia pienpanimoita, vuodesta 1991, ja on tunnetumpi Keisari-brändinimellään. Keisarit ovat perushyviä suomalaisia pienpanimolagereita ja panimon Året Runt oli aikanaan yksi parhaita tummia lagereita joita tästä maasta sai. Keisari-perheen uusin tulokas on tämä 66 APA. Jos American Pale Ale on tyylinä tuntematon, niin kyseessähän on siis amerikkalaisista humaloista ominaisen makunsa saava vaalea ale. Lähellä amerikan tyylin IPAa, mutta kevyemmin katkeroitu ja muutenkin yleensä vähän kevyempi. Erittäin sopiva kesäjuoma.

Maistoin "kuuskutosen" miltei heti sen tultua markkinoille aiemmin keväällä. Nappasin tölkin jollain kauppareissulla matkaan maistettavaksi hintaa katselematta. Se oli ihan kiva. Hieman ohuehko, mutta miellyttävän perussitruksinen, pirteä amerikan tyylin pale ale. Sellainen kolmen tähden APA. Mietin blogaavani siitä, mutta se lykkääntyi ja lopulta jotenkin vain jätin suorittamatta. Olihan se ihan hyvää, mutta ei tuntunut niin kovin spesiaalilta, että koettaisin uudestaankaan varta vasten lähteä ostamaan. Moni muu olutblogi on 66:sta kiittelevän arvostelun kirjoittanut ja tällä hetkellä olut on Olutoppaan kuukauden oluena.

Jotenkin minulle ei ollut rekisteröitynyt yksi hyvin simppeli asianhaara, jonka olisi pitänyt soittaa heti kelloja ja joka tekee kuuskutosesta mainittavan arvoisen: Hinnalla on väliä. Keisari 66 APA on nimittäin täysin tyylipuhdas american pale ale, jota saa ruokakaupasta lagerin hintaan.

Olin viikkoja myöhemmin lähdössä istuskelemaan puistoon ystävien seuraan ihan muissa kuin olutharrastusmerkeissä, tarkoituksenani ostaa ratoksi mukaani kaupasta muutama tölkki jotain siedettävän hyvää ja siedettävän hintaista. Sitä paljon puhuttua hinta-laatu-suhdetta siis etsin. Tämä tarkoittaa käytännössä aina kotimaista tölkitettyä pienpanimolageria. Keisaria, Kukkoa, Kuohua, mitä näitä nyt on. Lavoittain myytävät bulkkilagerit ovat toki "halpoja", mutta kämpälläni vesi kuuluu jo vuokraan, joten jätän ne tätä nykyä yleensä välistä. Pullotetut tasokkaammat lagerit ovat heti selvästi kalliimpia ja "erikoisolut"-hyllyn alet.... noh, suomalaisen olutharrastajan sieluun on kirjoitettu pitkällä puukolla sanat "ale on aina kallista", joten silmäni ohittivat alet, mukaan lukien tölkkirivissä vaanineen kuuskutosen pitkälti hintaa katsomatta. Olihan se kiva, mutta tuskin hintansa väärti.

Lopulta rupesin nostelemaan vanhaa suosikkiani Nokian Keisari Luomua koriin ja sitten tajusin vierestä yllättävän totuuden. Kuuskutonenhan oli saman hintaista! Eikä siinä vielä kaikki, Sandels oli kalliimpaa, jumalanperkele sentäs. Kerättyäni leukani lattialta tajusin juuri löytäneeni virallisen mökki- ja pussikaljaolueni kesäksi 2013 (ainakin). Kevyt, lievästi hedelmäinen, pirteän sitruksinen, terävähkön katkeroitu, ennen kaikkea maukas. Ei suinkaan paras apa mitä maitokaupoista saa, ei edes paras suomalainen apa, mutta hintaluokassaan huippu. Juuri tätä kaupan hyllylle on kaivattu niiden ainaisten vaaleiden ja tummien lagereiden viereen. Hyvä Nokialaiset!

APA-pisteet: 3/5
Suomalainen maitokauppatölkkiolut-pisteet: 5/5

PS: Pekka Puskankin luulisi olevan tyytyväinen kun alkoholia on vain 4,2%. Tätä juomallahan ei saa suomalainen juotua itseään humalaan. Eiku ai niin, ei oikea maailma toimikaan niin kuin tilastot...

Kommentit