Bryggeri Helsinki

Suomen tuorein pienpanimo ja panimoravintola Bryggeri Helsinki avattiin vappuna Helsingin keskustaan. En viitsinyt vappuna paikalle avajaisruuhkaan vahvasti käynyttä vappua huokuvien ihmisten sekaan, joten käväisin paikalla lauantaina.

WTF, Welcome to Finland
Bryggeri Helsinki keräsi taannoin rahoitusta oluen ystäviltä ainakin Suuret Oluet Pienet Panimot -tapahtumassa mainostaen osakeantiaan. En ole osakkeenomistaja, mutta arvostan rahoituksen järjestämistä olutharrastajilta ja "faneilta" pelkän rahan perässä juoksevien sijoittajien sijaan. Aiemminhan niin on tehnyt mm. Brewdog. 

Bryggerin panimoravintola kasattiin Sofiankadulle kevään aikana. Vähemmän Helsingissä pyörineille tiedoksi, että Sofiankatu on lyhyt kävelykatu, joka vie Senaatintorilta Kauppatorille. Kesäisin ehkä turistisin katu koko maassa. Ai miten turisti? Noh, kadun Senaatintorin päässä on muovinen poro matkamuistoliikkeen edessä, että repikää siitä. Juuri sellainen katu, jota ulkomailla käydessään tulisi välttää kaikin voimin, mutta jota ei kuitenkaan onnistu välttämään.

Äkkiseltään sijainti tuntuu loistavalta, eikä kesällä asiakkaista varmasti ole pulaa, mutta talvi on pitkä ja turistiton ja sitä ajatellen paikka tuntuu vähän syrjäiseltä* olutbaariksi. Tosin Bryggeri on myös ruokaravintola, joten mistä sitä tietää. Toivon kaikkea hyvää, etenkin paikan oluet maistettuani.

Sisäänkäynti on komian tsaarinaikaisen talon porttikäytävästä. Porttikongi ilmeisesti vie sisäpihalla olevalle terassille. Terassi oli kuitenkin vaiheessa, eikä sinne päässyt vielä. Historiallisen talon sisäpihalla oleva terassi, joka on suojassa merituulelta vaikuttaa ajatuksena kieltämättä erittäin houkuttelevalta ja se pitää ehdottomasti käydä koeajamassa vielä kesän aikana.

Yläkerran baari oli pikkuruinen ja melko ahtaan oloisessa tilassa, eikä toista talon omaa olutta ollut siinä kuin pullossa, niinpä suuntasin suoraan kellariin. Portaat alakertaan veivät mallassäkkien ja kiiltelevien panimolaitteiden ohi suureen hämärästi valaistuun ruokailutilaan. Alkupää alakerrasta oli pitkiä pöytiä oluennautiskeluun ja suurempi peräpää sitten ruokailua varten katettu. Paikka oli melko tyhjä keskellä päivää, mutta vaikutti silti viihtyisältä (tosin moderni sisustaminen on edelleen aivan liian kliinistä makuuni, mutta ei nyt lähdetä siihen). 

Netistä olin vakoillut, että hanaolutta saa poikkeuksellisesti tilattua kahden desin ja jopa desin maistiaiserissä. Yritin tilata kaksi desiä molempia, mutta meinasin ilmeisesti pienen kielimuurin ja oman sohlaukseni takia saada kaksi kertaa pilsin. Kahden desin maistiaiset kustansivat kolme euroa per lasi. Tarjolla talon omista tuotteista olivat Bryggerin Pils ja Aleksanteri Brown Ale. Sen lisäksi muita kotimaisia. Hiljaa olin toivonut panimoravintolalta niin rohkeaa linjaa, ettei perussuurpanimobulkkia olisi ollut tarjolla lainkaan, mutta ilmeisesti se on vielä Suomessa liian riskibisnes. Halvin tuoppi oli kuitenkin panimon oma pils. Myöhemmin tarjolle on panimon omista tuotteista tulossa kai ainakin vehnäolut ja red ale. Ihan hirveästi ei ole lähdetty siis tyylillisesti revittelemään heti avatessa. Jos nyt olen oikein ymmärtänyt, nämä avajaisiin tarjolla olleet oluet on pantu vielä Saimaan Juomatehtaalla eikä ravintolan omilla laitteilla. Helsinki Beer Festivalillahan näitä on kuulemma ollut tarjolla jo pari viikkoa sitten. 

Bryggerin Pils yllätti. Kyynisenä paskiaisena odotin jotain "suomalaiseen makuun" tehtyä pissaa, mutta lasistahan nousi vahva humalan aromi. Kultainen, esimerkillisen näköinen pils. Erittäin raikas ja terävä, eurooppalaiseen tyyliin ja todella rapsakasti humaloitu pils. Tyylissään erinomainen olut. 4/5.

Aleksanteri Brown Ale oli myös positiivinen yllätys. Paahtunut, toffeinen, hieman voinen (positiivisella tavalla) aromi ja paahdetun pähkinäinen maku. Oikein tyylilleen uskollinen esitys. Suutuntuman karkea pistävyys ja humalointi ehkä vähän turhankin ärhäkän hyökkäävä. Panimon kahdesta oluesta huonompi, mutta silti oikein hyvä. 3/5. Luultavasti parempaa kuin mikään mitä parin korttelin säteellä** on tarjolla hanasta. 

Bryggeristä jäi oikein positiivinen kuva lyhyellä maisteluvierailulla. Ruokaa ei tullut testattua, mutta lista näytti hyvältä olutsuosituksineen ja ehkäpä se vielä tulee käytyä koettamassa. Toivottavasti paikka saa suosiota ja pysyy pitkään piristämässä Helsingin keskustan lähes vaihtoehdotta HOK-Elannon dominoimaa olutbaariskeneä sekä yleensä suomalaista pienpanimokulttuuria.


*Joo, on se ydinkeskustassa, mutta silti syrjäinen keskustan baariksi. Ruokailu erikseen, mutta ytimessä on baari-iltaa viettäessä niin monenmoista houkutusta välittämästi käden ulottuvilla, että parin korttelinkaan päähän ei yleensä hetken mielijohteesta tule lähdettyä. 

**Sivuhuomiona: Kulman takana olevasta Salutorgetista voi käydä ihastelemassa miten härskiä hintaa voi keskinkertaisesta saksalaisesta vehnäoluesta repiä jos on säädytön määrä pokkaa. Taisi olla 12 euroa pullo.

Kommentit

  1. Salutorgetissa taisi myös Ardbegin Uigeadail maksaa mukavat 25e / 4cl. Ei se ole tyhmä, joka pyytää..

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.