Stadin Panimo Savuruisportteri

Savuruisportteri
Panimo: Stadin Panimo
Maa: Suomi

Tyyli: Porter / Savuolut
Alkoholia: 6,5%
Kantavierre: 15,2 Plato
Katkeruus: 40 IBU

Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Hyvä tasapainoinen, savuinen ja kahvisuklainen porter.

Hmm... Internetissä tuntuvat kirjoittavan tämän oluen nimen erikseen "Savuruis Portteri", mutta sisäinen yhdyssananatsini vaatii kirjoittamaan sen oikein. Tämä todennäköisesti tarkoittaa sitä, että kirjoitan kaikki muut yhdyssanat väärin tässä arviossa.

Stadin Panimo tuotti viime vuonna ehkä mielenkiintoisimmat ja tasokkaimmat maistamani kotimaiset oluet. Samoilla linjoilla jatketaan. Huolimatta siitä, etten ole kovin suuri savuoluen ystävä, tämä on ideana hyvä tulokas. Savu sopii porteriin ehkä paremmin kuin moneen muuhun tyyliin. Mukaan on vielä sotkettu ruista.

Tuoksu on tietenkin savua ja tervaa, suklaata ja palanutta mallasta, ruohoakin taustalla. Suu on keskipaksu, aluksi öljyinen, lopuksi kova ja rapea, jonka luulen olevan rukiin ansiota. Maku lähtee miellyttävästä savuisuudesta, joka on luonnollisesti pääasia, vaikkei (onneksi) pääsekään tapojensa mukaan ylilyömään. Savun seasta löytyy maltaan makeutta, suklaamämmiä, pieni kahviin upotettu hedelmäisyys. Katkerointi on mieto ja toimiva.

Erinomainen savun ja portterin yhdistelmä. Stapan taso pitää. 4/5, jos savusta erityisesti pitää, jopa 5/5.

PS: Aiemmin mainostamani Suomen Paras Olut -tuomarointi ei sitten toteudukaan. Tyylilleni uskollisesti huutelin ennen aikojani. Ymmärsin valintaprosessin näköjään hieman väärin, enkä tullut valituksi sinne maallikkojen joukkoon sittenkään. Sinällään hieman kummallista, että mm. panimoliitto mainosti tuomarointia vielä paljon sen jälkeen kun ilmoitin itseni sisään, niin luulin homman olleen selvä, mutta ilmeisesti valintaa ei tehty first come - first serve järjestyksessä kuten oletin.

Kommentit