Wacken Brauerei katsaus - osa 1Sain Redditin Secret Santa - lahjanvaihtoprokkiksessa joululahjaksi laatikollisen olutta Saksasta. Lahjanvaihto toimii niin, että lähetät itse nimettömän lahjan henkilölle A ja samalla saat itse lahjan nimettömältä henkilöltä B. Salapukkini oli Saksasta ja se on siitä mainio maa, että parilla kympillä voi lähettää ihmiselle 18 pulloa olutta suoraan panimolta.

Vieläpä panimolta, josta en ollut koskaan kuullutkaan ja jossa on seitsemää erilaista olutta. Wacken Brauerei on ihan pränikkä, hädin tuskin parin vuoden ikäinen, panimo. Kuten nimestä voi päätellä se sijaitsee Wackenin kylässä, jonka kaikki pitkätukkaiset, nahkatakkiset saakelinpalvojat toki tietävät parhaiten maailman suurimman metallifestarin Wacken Open Airin kotina. Oluissa on viikinkijumalat teemana ja panimon iskulause on täten "Beer of the Gods". En usko, että näin hevikansaa puhuttelevaa teemaa on ihan vahingossa Wackenissa valittu.

Katsotaanpa onko nuoresta saksalaispanimosta mihinkään. Tiedätte sitten Wackeniin lähtijät kannattaako käydä turaamassa itsensä panimolla sen verran jumalaiseen kuntoon, että ymmärtää Meshuggahinkin tahtilajit. Maistelin oluita joulun aikana. Tässä ensimmäiset.


Crafty Loki Nordic Pale Ale
5,7% APA

Otin ensin kokeeksi sellaisen craft-panimon peruslinjan eli pale alen. En tiedä mitä nordicia tässä on muuta kuin tuo ketkun huijarijumalan nimi. Etiketin ympäripyöreät horinat eivät avaa asiaa. Perus-APAlta vaikuttaa noin muuten speksien puolesta.

Kovin hiilihapotonta on ulkomuoto, pullo ei sihahtanutkaan kuin ihan hippusen. Rumaa höttöistä vaahtoa. Tuoksussa on melko mukava trooppisen humalan pörinä, mutta vähän ikävän märkäkoiraisen simamaisen elementin häiritsemänä. Ei nyt ihan kovimmat odotukset suupuolelle nouse silmä- ja nenäsektorin viesteistä.

Asia varmistuu maistaessa. Hiilihappoja on kyllä vähän, mutta aivan liian vähän. Hyvin lättänäksi jää. Hiivainen, hapettunut ja lässähtänyt meininki muutenkin. Humala ei pääse esiin niin kuin pitäisi, mallas on ruskean makeaa. Huonolla tavalla "kotiolutmainen" tai rehellisempi sana olisi varmaan "kiljuinen". Yhh. Paska olut. Ja toinen testipullo myöhemmin vahvisti vain tämän ensimmäisen havainnot, vaikka siinä ihan himpusti enemmän hiilihappoa olikin.

Ei vakuuta. Kylläpä jännitti, että tuliko tuhottavaksi 18 pulloa tämän tasoista kuraa.


Sleipnir Schnelles Helles
4,8% Helles

Hypätään sitten Odinin kahdeksanjalkaisen hevosen voimin siihen lajeista hankalimpaan. Hellesissä virheitä ei pääse eroon sitäkään vähää, niin kun kerran pale ale on sontaa, niin tämä se vasta huono varmaan onkin.

Hyvin vaalean keltainen, suodattamaton ja siksi samea. Raikas, pilsmaltainen, hieman metallinen tuoksu. Melko eleetön, mutta myös moitteeton.

Melko runsaan hiilihappoinen puraisu, vaaleaa hieman keksistä mallasta maussa. Taittuu Hellesiksi melko kovaan yrttiseen katkeroon. Ei siis missään nimessä mihinkään yltiömäiseen, mutta sokkona voisi mennä pilsistä.

Erittäin mukava ja toimiva helles. Panimo tekee ihan kökköä kamaa yhdessä pullossa, niin se ehkä kaikkein vaikein vaalean lagerin laji on sitten se virheetön. Tähän ei kyllä pysty kuin saksalainen.
Tyr Warrior IPA 
8,3% (double) IPA

Tyr on paitsi Black Sabbathin paskin levy, myös sodan jumala ja nyt myös saksalainen olut. Soturi-IPAssa on voltteja niin, että menee tupla-IPAn puolelle

Kas. Taisin valita pakan huonoimman ensimmäiseksi. Tämäkin on nimittäin varsin jees. Tummahko kuparinen karamellisempi tupla-ipa. Katkerossa tuntuu, aromipuoli heikoimpi vaikka ilmeisesti hyvinkin tuore (päiväys on 28.11.2019, eli nauttiessa tod.näk. alle kuukauden vanha). Aromi onkin enemmän metsän tukemaa karamellimallasta kuin puhdasta jenkkihumalapommia.

Alkaa mennä sellaiseen Arrogant Bastard alemäiseen vahvaan jenkkiin enemmän kuin nyky-ipaan.
Varsin jees, ipaksi haluaisi aromia enempi, mutta oluena oikein mukava tuhti katkeropaukku mallastuella. Pientä taikinaisuutta löytyy, mutta ei häiritse.Weizendoppelbock Tanngnjostir und Tanngrisnir
7,5% Weizenbock

Jostain syystä tämän nimi on etiketissä tyyli ensin ja "jumalat" sitten. No, ehkä Tanngnjostir und Tanngrisnir on teutonillekin jo turhan suuntäyteinen tilattava. Nimihän viittaa siis ukkosenjumala Torin vaunuja vetäviin vuohipukkeihin, joka toki on tuplapukille oivallinen nimi.

Ruskea olut. Kukka on kovin pieni vehnäolueksi. Tosin lasi oli vahingossa vähän suttuinen, joten selittänee.

Tässähän on savua. Ja vehnämäistä hedelmää, ei tosin pääse ihan banaaniin asti. Seassa hieman tyylille tyypillisesti neilikkaakin. Savu kuitenkin dominoi tuoksua muiden läpi. Tai ainakin siihen kiinnittyy selkeimmin huomio.

Maku on makeahko hedelmäinen setti, jossa karamellista mallasta, mutta makea savuisuus iskettynä sen päälle on liikaa. Kokonaisuus meinaa olla vähän äklö.  Vehnä-doppelbock tämä on ja jos sellaisesta tykkää niin toiminee, mutta olisi ehkä parempi ilman savua.

Kommentit