Kerrosvoileipä ja olut, osa 13 - PambazoVoileipäparitus on kuumottanut persuksen alla nyt jo hyvän hetken, joten rupesin katselemaan minkälaisen kansainvälisen yllärin nyt valmistaisi. Törmäsin meksikolaiseen pambazoon ja peli oli selvä. Tulisessa soossissa pyöritelty sämpylä, jonka täytteenä popedamaisesti lihaa ja perunaa? Say no more! Tämä täytyy tehdä heti eikä huomenna.

Kyseessä on siis Meksikossa ilmeisesti hyvinkin yleinen katuruoka, jossa pambazo-niminen sämpylä täytetään peruna-chorizo-seoksella, kostutetaan guajillo-chilistä tehdyllä kastikkeella ja paistetaan rapeaksi. Lopuksi väliin perinteisesti vielä cremaa eli jotain creme fraichen / kermaviilin henkistä kamaa, salaattia ja queso fresco -juustoa ja haluamaansa salsaa. Tosin internetin perusteella noita höysteitä säädetään luovasti välillä.

Perusongelmia ns. etnisten safkojen kanssa on, ettei aineksia löydä mistään. Chorizoa löytyy, hapankerman ja juuston nyt voi vielä helposti korvata ja salsaa voi tarvittaessa tehdä itse, mutta tuo hyvin kriittinen kostutuskastike piti tehdä nimenomaan guajillosta. Onneksi naapurikortteliin Hämeentielle avattiin ihan hetki sitten meksikolainen elintarvikekauppa Dos Tecolotes, josta löytyi just oikeanlaiset guajillo-kuivachilit. Muuten olisi jäänyt kokeilematta. Kauppa ei sitten ole missään tekemisissä tämän postauksen kanssa siis. Mainostan muuten vain kun haluan sen menestyvän, että saan chilejä jatkossakin. Hyvä kauppa, käykää, sieltä saa tomatillojakin!

Kuten aina, on riskinsä tehdä jotain ruokia, joita ei ole edes koskaan maistanut. Katsoin asiasta siksi muutaman videon. Jotkut uittavat sämpylän ihan huolella soossissa ennen paistamista, toiset voitelevat vasta pannulla. Jotkut laittavat täytteen jälkikäteen paistettuaan sen erikseen, toiset paistavat sitä leivän kanssa. Eli tyyli on aika vapaa, mutta olennaista on, että sämpylässä on täytteenä chorizo-peruna-seosta ja sen chilisoossissa kasteltu pinta on paistettu pienessä määrässä öljyä.

Tämän videon ukkelin tyyli tuntui parhaalta ja siitä tuntui tulevan herkullisimman näköisiä leipiä. Tyyppi myös tuntui tietävän mitä tekee, toisin kuin aika moni muu meksikolainen youtube-kokki näemmä. Ukon metodilla leipään tulee myös rapeaksi paistettu kuori, eikä sitä vedetä ihan vetiseksi mössöksi kuten aika moni muu resepti näytti jostain syystä tekevän. Kaikki reseptit joissa tehtiin rapea kuori, intoilivat juuri siitä kuoresta koputtelemalla sitä.

Vähän vastaavalla reseptillä veti myös tämä, jota voi seurata jos haluaa reseptinsä rasittavalla hilpeällä mariachi-taustalla.

Ai et osaa espanjaa? No en minäkään. Automaattitekstitys+automaattikäännös riittää yllättävän pitkälle nykyään. Hittolainen miten tulevaisuudessa on kiva asua välillä. Mutta jottei teidän tarvitse, tässä käyttämäni resepti:

Ainekset n. kuuteen pambazoon
6 kpl isohkoja ohutkuorisia mutta rapeita sämpylöitä

Täyte
Pottuja n. 300-400g
Chorizoa n. 300g
Öljyä paistamiseen

Kastike
5-6 guajillo-chiliä
Valkosipulin kynsi
Neljännes sipulia
Pari pippuria
Neilikka
½tl juustokuminansiemeniä
suolaa

Höysteet
kermaviiliä
salaattia
rae/vuohenjuustoa tms.
salsaa

Täyte
 • Keitä potut suolavedessä kypsäksi
 • Paista kuorittu chorizo pannulla "jauhelihaksi". 
 • Kuori potut, murskaa karkeasti
 • Sekoita peruna ja makkara n. 1/1 suhteessa mössöksi, lisää suolaa jos siltä tuntuu
Kastike
 • Siivoa chilit ja liota vedessä 20 min
 • Heitä chilit kaikkien ainesten kanssa blenderiin tms.
 • Lisää vettä sen verran, että kun blenderillä turauttaa, tulee nestemäinen kastike, muttei liian vetinen (käytin itse n. pari desiä).
 • Huom: Reseptillä tulee kastiketta aika huolella. Sitä jää yli. Puolittaakin voinee.
Valmistus
 • Halkaise sämpylä.
 • "Voitele" alapala peruna-makkara-mössöllä. Sellainen sentin kerros tai pari ruokalusikallista per sämpylä. Kansipala jää ilman täytettä.
 • Lämmitä vähän öljyä pannulla. 
 • Laita puolikkaat pannulle kuoripuoli ylöspäin, eli täyte menee pannua vasten tirisemään. 
 • Paistuessa sudi sämpylät kastikkeella ihan reilun punaiseksi.
 • Sudittua käännä puolikkaat. Anna paistua hetki. Olennaista on, että myös kastike kypsyy tässä paistaessa.
 • Laita kansipala paikalleen ja lisää tippa öljyä pannuun. Paista vielä molemmin puolin hetki. Leivästä pitää tulla vähän rapea, muttei palanut.
Kokoaminen
 • Avaa valmis sämpylä ja täytä aineksilla.
Omasta täytteestäni tuli vähän kuivaa ja se tuppasi pannulla irtoamaan leivästä. Lisächorizo, lisärasva tai vähemmän jauhoinen peruna (käytin puikulaa) auttanee. Oli hankaluuksia taas kerran löytää oikeanlaista leipää. Oikea leipä tähän olisi pambazo, josta nimikin ruualle tulee. Se on onneksi isohko vehnäsämpylä, ei mitään sen ihmeempää. Videon ukkeli suositteli ciabattaa korvikkeeksi, joten otin sen kaltaista ja kokeilin myös pehmeäkuorisemmalla perussämpylällä. Ciabattamainen leipä toimi ehdottomasti paremmin!Lihaa ja perunaa -hengessä meinasin piruuttani kokeilla pariksi juuri korruptiopaketissa tullutta Olvin kolmosta, mutta ei nyt pelleillä. Stadin American Session IPA on raikas ja siinä on tarpeeksi purentaa rasvaisuudelle ja myös humalaisuutta pariksi mausteisuudelle. Ja noh, Olvillahan tämäkin on pantu.

Leipä osoittautui hemmetin hyväksi ja yllättävän vaivattomaksi. Kun täyte ja kastike oli valmiina, tämmöisen heitti kokoon hyvinkin nopeasti. Erinomainen maku, paljon vähemmän mausteinen ja tulinen kuin oletin chilisoosin määrästä (voitelukastike on aika mietoa, tulisuus tulee lähinnä salsasta). Voisi olla ihan ehdoton tapaus jossain kesämeiningeissä. En ihmettele, että on street foodina suosittuna. Kaikkein yllättävimmin, tämä on olemukseensa nähden yllättävän kevyt. Paistaessa käytetään vain hitunen rasvaa ja sisuksissa sitä tulee vain chorizosta, jota ei ole mitenkään hurjasti. Reseptistä tekee vähintään kuusi pambazoa.

Sessio IPA toimi leivän kanssa joko OK tai hemmetin hyvin, riippuu näkökulmasta. Lyhyesti sanoen, se ei pistänyt vastaankaan ja meni leivän kanssa oikein mielellään, puhdistaen ja raikastaen suuta suupalojen välillä. Mitään ahaa-elämys-tason makukombinaatiota hommasta ei kuitenkaan irronnut. Mutta varsin toimiva siis kuitenkin, käsi meni lasille puolihuomaamatta uudestaan ja uudestaan syödessä.
Tuomio:
Pambazo + Sessio IPAErittäin juotava!


Kommentit