Helles hellettä odotelles 4: Chiemseer Hell

 

Chiemseer Hell

Rosenheimer Spezialitätenbrauerei (Paulaner), Saksa
5,2%
Helles

Helles-sarjan pohjustus täällä.

Münchenin kuutta suurta hitusen vähemmän tunnettu panimo tällä kertaa. Chiemseer tehdään Rosenheimin kaupungissa Etelä-Baijerissa, läheltä Itävallan rajaa. Pullo julistaa ylpeästi että olut on pantu Rosenheimissa "am Inn" eli majatalossa. (Muokkaus: Höpölöpö mikään majatalo, kun Inn-joen varrella, kiitos kommentoijat) Etiketissä on Baijerin lipun värit. Ja siinäpä se. En meinannut aluksi sen enempää korona-ajan internetin nojatuolimatkailijana löytää tietoa. Ei edes perustamisvuotta, mikä yleensä on saksalaisissa panimoissa isosti esillä. Alan epäillä, että Chiemseer on joku alle 300-vuotias nousukas-kräft-panimo, kun ei keskiaikaisia perustuksiaan julista.

Mutta jotain sentään kun vaelsi saksankieliseen internetiin, joka on toki omanlaisensa retrolarppi aina. (Maa on 2020-luvun johtavia maailmanvaltoja, mutta internetin näkyivät keksineen vasta tuossa viisi vuotta sitten.) Noh, kuitenkin. Panimo on alunperin ollut läheisen Chiemsee-järven lähellä, siitä nimi, ja sitten erinäisten hankintapolkujen kautta se on päätynyt tämän Rosenheimin panimon tuotettavaksi. Sen puolestaan omistaa "Auerbräu" ja Auerbräun puolestaan Paulaner, jonka taas osittain Heineken. Eli ei kovin itsenäinen kuvio. Varmaan selviäisi enemmänkin, mutta pukumiesten kirjekuorifetissit ei suoraan sanoen niin paljon kiinnosta.

Chiemseer-nimestä on suorastaan käyty oikeutta, kun olutta ei kerran tehdä enää Chiemseessä vaan Rosenheimissa. Arvatkaa paljonko kaupungista on matkaa järvelle? Noh, sellaiset 15km eli mukava pyöräilymatka. Sen verran tarkkaa on Saksassa oluen nimen kanssa ja mikäpä se on ollessa. Onneksi ei ole tällaisia ongelmia Suomessa. Vähän niin kuin joku valittaisi, että Otaniemessä tehdään Olarin nimellä olutta. Tuli myös jostain syystä mieleen, että paljonko on matkaa Lahdesta Lappiin...

Juodaanpas se olut viisastelun sijaan.

Päiväys pullossa 30.06.21

Todella runsas ja tukeva kaunis vaahto kaataessa. Verrattuna kaikkiin edellisiin varsin mieto humalan aromi, jopa hellesiksi. Erittäin mukava pilsmallas kuitenkin ja raikas fiilis, ei mitään tunkkaisuutta. Kevyt, muttei vetinen. Maunkin puolella mallasvetoinen, simppeli, raikas. Humala ei esiinny kuin just vastapainoksi. Suorastaan oppikirja-helleshän tämä on, mutta tavallaan juuri siksi ei nouse keskiverrosta ylemmäs. Helleskin kaipaa havaittavaa humalaa. Hankala sanoa laittaisinko sokkona Augustinerin yli, mutta nyt näin.

Hell of a ranking

1. Paulaner Münchner Hell
2. Augustiner Lagerbier Hell
3. Chiemseer Hell
4. Kloster-brauerei Scheyern Klosterbier Hell

*Voitaisiinko saada Suomeenkin valtionpanimo? Minulla olisi sille nimiehdotuskin: Waltion Panimo, eli WP. Se voisi sitten tehdä kaupallista yhteistyötä Warkauden Pallon kanssa.


Kommentit

  1. Moi,
    Inn ei ole majatalo (vain englanniksi), vaan se on paikallinen joki. Eikö löydy silta... Innsbruckissa. :)
    Terveisin,
    Yann

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen Helles-vertailu meneillään! :) Yksi asia sattui silmään, en tiedä oliko kyseessä vitsi: "Rosenheim am Inn" -maininnassa ei varmaankaan ole puhe majatalosta vaan Rosenheimista Inn-joen varrella. ;) Vaan ei puututa lillukanvarsiin. Odotan innolla seuraavan Hellesin korkkaamista!

    VastaaPoista
  3. No niin tietenkin. Google translaten tulkinta petti kun varmistin sillä ja se käänsi sen englanniksi muotoon "at the Inn". En sitten hokaissut, että englanniksikin siinä oli iso alkukirjain. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.