Samuel Smith's -viikko: India Ale

India Ale
Panimo: Samuel Smith's Brewery
Maa: Englanti

Tyyli: (English) IPA
Alkoholia: 5%

Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Erinomainen ESB:tä maltaisuudessaan lähentelevä britti-IPA.

Samuel Smith's on hyvin perinteinen englantilainen panimo Tadcasterista, Yorkshiresta. Panimon tuotteita on Suomessa ollut melko heikosti tarjolla. Lähinnä olutbaareissa joitakin ja niissäkään ei mikään ihan vakituinen näky. Niinpä tilasin saksojen maasta maistoon viisi olutta, joista kolme olivat jo ennaltaan tosin tuttuja. Niinpä postaan yhden arvion päivässä tällä viikolla.


Tadcaster on lähes Burton-Upon-Trentin maineinen perinteinen panimokaupunki, mutta siitä lisää myöhemmin viikolla. Samuel Smith's on ainoa paikkakunnan panimo, joka on selvinnyt Tadcasterissa elossa ja ilman suurkorporaatioiden likaisten käsien koplausta. Panimo on brittiläiseksikin melko vanha, ennen viktoriaanista aikaa, 1758 perustettu.


Ensimmäiseksi Britti-IPA, yksinkertaisesti "India Ale". Samuel Smith's ei nimien kanssa lähde juuri muutenkaan kikkailemaan. Pullon etikettiin jonkin sortin kohtauksen saanut graafikko on asettanut pientä tekstiä moniväristä taustaa vasten. Tekstissä kertoillaan sama "humalointi säilöö oluen Intian-matkalle"-tarina, minkä kuulee vähintään kolmesti jos erehtyy mainitsemaan Intian ja sadan metrin säteellä on olutkirjailija.

Meripihkainen väri, parin sormen kestävähkö vaahto. Maanläheinen yrttinen humalointi yhtyy toffeiseen maltaaseen tuoksussa. Hyvin brittiläistä. Pehmeä ja täyteläinen suutuntuma. Itse asiassa aivan jumalattoman hieno pehmeys. Maussa yhtyy tuoksun karamellimallas ja humalointi hienosti ja edelleen peribrittiläisittäin. Tämä ei ole jenkki-IPA, humala ei ole naaman edessä näyttämässä persettään vaan liittyy seuraan näyttävästi, mutta aristokraattisen hillitysti. Humalointi on kuitenkin pääasia, mutta katkeruus ei vedä suuta suppuun. Katkeroinnin tasapaino on suurin piirtein täydellisen terävä. Mausta tulee mieleen Old Crafty Hen, mutta tasapainoisemmin, ilman alkoholisuutta ja selkeämmällä katkeroinnilla. Hieno olut. Hyvä kysymys on sanoisiko tätä sokkona miksikään IPAksi vai tuomitsisiko suoraan ESB:ksi, mutta mennään nyt panimon nimien mukaan.

Jaa ruokaparitus? Melko roimalla chili- ja yrttikädellä maustettu peruna-kana-juusto-"piiras", jonka kyhäsin kaapinjämistä viikonloppuna, toimi tämän kanssa melko hyvin vaikka oliskin ehkä kaivannut ehkä roimempaakin humalointia kaverikseen. Kuvaa en siitä laita, ettei mene kaikilta ruokahalut.

Samuel Smith's Brewery

Kommentit