Saimaan Juomatehdas Brewer's Special American Red Ale


Brewer's Special American Red Ale
Panimo: Saimaan Juomatehdas
Maa: Suomi

Tyyli: American Amber / Red
Alkoholia: 4,7%
Kantavierre: 12 Plato
Väri: 46 EBC
Katkeruus: 40 IBU

Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Maukas ja toimiva amber, jota juo mielikseen.

Toinenkin Saimaan Juomatehtaan nimihirviö syyniin. Linja siis sama kuin edellisessä blogauksessa, komiat tölkit hyvin tiedoin. Ainesosatietoja voi kivasti vertailla. Ei niin yllättäen vähän värikkäämpää ja karamellisempaa mallasta kuin IPAssa ja humalavalikoimassa puuttuu First Gold ja Admiral, mutta tilalle on tullut Amarillo. Molemmissa on Columbus, Chinook ja Cascade lisäksi. Jenkkipitoista siis, mitäpä sitä American Red Alelta muuta odottamaankaan. Tölkissä on silmälappusikhiläisen sijaan pin-up-tyttö.

En ole ikinä oikein tykännyt käyttää tästä tyylistä American Red Ale nimeä, koska se menee sekaisin Irish Red Alen kanssa puheissa. (American) Amber Aleksi näitä myös kutsutaan, eikä tyylillä oikein ole edes mitään selkeää linjaa. Kunhan on meripihkainen tai punainen ja amerikasta. Mallaskeskeisempiä teoriassa. Noh, mitäpä tuosta, oluttahan se vain.

Punaruskea, hyvä vaahto. Tuoksu on pihkaisempi ja havuisempi kuin IPAssa, karamellia, kuivaa ohraa, aavistus pippuria. Vähän lämmettyä löytyy hedelmää, jopa marjaisuutta.

Pehmeän kuulas suutuntuma, sen verran miellyttävä, ettei hyvin lievä vetisyys edes haittaa. Hieman karamellinen, hedelmäinen maltaisuus vallitsee hyvin tasapainotettuna maussa, jälkimaun myötä suuhun potkii myös katkerointi, joka jää elämään poskien perukoille.

Maukas ja erittäin juotava. Cornwallilainen siiderintekijä sanaili joskus tv-ohjelmassa, että on "drinkin' cider, fightin' cider and sleepin' cider". Jos oluisiin pätee sama, niin tämä on ehdottomasti mitä toimivin drinkin' ale. Oivallinen kaksikko on tullut Mikkelistä kauppoihin. Tullee ostettua tätäkin, ehkä jopa mielummin kuin IPAa. 4/5

Tämän kanssa en syönyt mitään järkevää. Lähinnä vuoden -69 oppien mukaan vähän "erikoisempaa leipää" ja "sveitsiläistä juustoa"*. En voi väittää muistelevani paritusta eläkepäivinäni, mutta menihän toi.

*Maalaisleipää ja Rainbow vanhaa goudaa. 

Kommentit