Saimaan Juomatehdas Brewer's Special India Pale Ale

Brewer's Special India Pale Ale
Panimo: Saimaan Juomatehdas
Maa: Suomi

Tyyli: IPA
Alkoholia: 4,7%
Kantavierre: 11,7 Plato
Väri: 15 EBC
Katkeruus: 45 IBU

Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Erinomainen maitokauppa-IPA.


Otsikossa oleva nimihirviö täytyy surmata selittämällä: Saimaan Juomatehtaalta tuli kaksi "Brewer's Special"-brändin alle tehtyä uutta kauppaolutta ulos syksyksi. Tarinain mukaan jo elokuun puolivälissä niitä on ollut saatavilla duopolin K-alajaoksesta ja konsernin S-haarasta niitä on ostettavissa tapojen mukaan vasta myöhemmin (syyskuun lopulla ilmeisesti). Vielä ei saatavuus mitään ihan helmeä siis ole. Yritin puolilaiskasti metsästellä oluita jo viime viikolla, mutta vasta tällä viikolla onnistuin ja siellä Postitalon K-Supermarketissakin melkein kävelin niistä ohi.

Juomia on sekä American Red Ale, että IPA. Olenkin ihmetellyt milloin Saimaa saa IPAa tölkkiin kun panimon alajaos Panimoravintola Bruuveri on joka vuosi tuonut festareille useampaa erilaista IPAa ja APAa. Eikä mitään ihan turhia oluita ole olleetkaan, mm. Django & Steven Pale Ale voitti Helsinki Beer Festivalin parhaan oluen palkinnon tänä vuonna.

Ensimmäiseksi pitää kehua Brewer's Specialien pakkauksia. Hyvän näköisiä ja olutnörttinä arvostan erityisesti takapuolella olevaa listausta josta löytyy maltaat, humalat, katkeruus-, kantavierre- ja väriarvot, lyhyt makukuvaus sekä ruokasuositukset ja tarjoilulämpötila. Juuri näin!

Ensin testiin IPA. Ostin IPAa pari tölkkiä, toisen ruokajuomaksi ja toisen yksinään maisteltavaksi, mutta se ei mennyt ihan niin.

Hyvän näköinen olut. Samea meripihkainen, oranssiinkin vivahtava väri, reilu ja tiivis vaahto, joka kestääkin erinomaisesti. Tuoksusta nousee ensin pieni pölähdys hiivaisuutta, joka kuitenkin häipyy nopeasti. Sen jälkivanassa hyvä mäjäys raikasta hedelmäisyyttä ja kiprakkaa sitrusta.

Ei kuskus kaunista ole, mutta ihan hyvää.
Aavistuksen turhan ohut, mutta miellyttävä samettinen pehmeys korjaa tilannetta. Maku seurailee tuoksua. Hedelmäinen hieman makea pohja, jonka päälle sitruksinen aromihumalointi völjähtää katkeroinnin iskiessä kovempaa kuin IBU-lukeman puolesta voisi odottaa. Humalointi on melko suora ja no-nonsense. Tyyliin täydellisesti sopiva, muttei mitään liian jännää. Jälkitautina raikas katkeron putsaama suu. Takaetiketissä sanotaan "tropical aromas with citrus flavors". En väitä vastaan.

Jaa miksei mennyt "ihan niin"? No kun päätin tehdä IPAn kaveriksi mausteista kana-kuskusia ja kunhan alimaustamiseni jälkeen sain kuskusin maun kohdalleen, toimi IPA sen kaverina siinä määrin kivasti, että ensimmäinen loppui kesken annoksen. Katkeruus ja humalan aromit toimivat mausteisen kanan kaverina ja vastapelurina, mallas kuskusin kanssa yhteen. Ei voinut mitään. Otin toisen. Tämä on varmaan olennaisempi kehu kuin mikään ylläoleva.

Hyvä linja kaikin puolin. Tullee ostettua jatkossakin. 4/5Kommentit