Samuel Smith's -viikko: Nut Brown Ale

Pahoittelut tavallistakin
surkeammista kuvista.
Kämpän valaistusolosuhteet
ovat melko surkeat tällä
hetkellä.
Nut Brown Ale
Panimo: Samuel Smith's Brewery
Maa: Englanti

Tyyli: Brown Ale
Alkoholia: 5%

Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Erinomainen, yllättävänkin monimuotoinen brown ale.

Kuten eilen mainittu, Samuel Smith's on Yorkshiresta Pohjois-Englannista ja itse asiassa Yorkshiren vanhin panimo. Tarkemmin sanoen panimo on Tadcasterissa, joka on 2000 asukkaan pikkuruinen pitäjä, mutta kuuluisa panimokaupunkina. Vielä kuuluisamman Burton-Upon-Trentin tapaan Tadcasterin mineraalipitoinen vesi on ollut erityisen suotuisaa tiettyjen ale-tyylien panemiseen. Samuel Smith's kertoo edelleen käyttävänsä samaa vettä, samasta kaivosta.

Nykyään Tadcasterissa on enää kolme panimoa ja ne kaksi muuta ovat Coors ja John Smith's. John Smith's on vähän niin kuin brittialen Karjala ja sitä paitsi Heinekenin omistama, joten voi sanoa Samuel Smith'sin pitkälti kannattelevan panimokaupungin alkuperäistä meininkiä omilla hartioillaan.

Yorkshire ja Koillis-Englanti noin muuten on erityisen tunnettu nimenomaan brown alesta. Eteläisen Englannin brown ale on miedompi ja makeampi eväs, siinä missä pohjoisessa on tehty hieman tukevampaa ja kuivempaa tavaraa. Tunnetuin esimerkki on tietenkin Newcastle Brown, joka on nykyään jättituotantoineen ja keinotekoisine väriaineineen varjo alkuperäisestä (tai no mistä minä tietysti tiedän, mutta ei se nykyinen Newkie Brown kovin kummoista ole). Samuel Smith'sin Nut Brown Ale sen sijaan liikkuu aidommilla vesillä.

Nimensämukaisesti pähkinänruskea. Tuoksu on toffeeta paahteen ja brittihumalan sävyillä, yllättävän paljon alkoholisuutta myös, etenkin aluksi. Suutuntuma melko terävä. Vaikka yleisilme on melko kuiva, karamellisuus jyrää pääasiana maussa, mutta rapautuu sitten mielenkiintoisesti hajoten katkeriksi ja hedelmäisiksi humalan kuvioiksi, jopa omena-sitruksisiksi jälkimaussa.

Paljon katkerampi ja humalaisempi kuin odottaisi. Hyvää se on tämäkin.

Ruokasuositus: Pullon takaetiketissä on iso lista suosituksia Stilton-juustosta biryaniin. Hetkellisesti vedettömässä keittiössäni ei paljon kokkailla, joten hetken mielijohteesta kokeilin... Manteleita. Kuorittuja, suolaamattomia manteleita. En oikein ollut ensi kokemalta uskoa miten pelasikin hienosti yhteen. Hetken makustelun jälkeen oli pakko todeta, että paras olut-ruoka-yhdistelmä mitä olen koskaan testannut. Oluen jälkimaku nostaa mantelin maun karamellisuuden kanssa ihan pilviin. Muuttaa tavallisen mantelin nougatiksi. Yhteismaku on tavallaan hyvin lähellä Pingviini-suklaatuutin suklaamantelikuorrutetta. Hämmentävä elämys.

Samuel Smith's Brewery

Kommentit