Liefmans Goudenband

Goudenband
Panimo: Liefmans (Duvel Moorgat)
Maa: Belgia

Tyyli: Hapanolut (Flanderin ruskea)
Alkoholia: 8%

Pisteet: 5/5
Lyhyesti: Monimuotoisen hedelmäinen ja miellyttävä hapanolut.

Oudenaarden kaupunki Itä-Flanderissa Belgiassa on koti "oud bruin" eli "vanha ruskea" eli "Flanderin ruskea" hapanoluttyylille. Uusimmassa Olutpostissa tällaisiin yhteen kaupunkiin tiukasti sitoutuneita tyylejä (kölsh, altbier, jne.) kutsuttiin termillä "kaupunkiolut", joka sopii hyvin. Oud Bruinia tehdään toki muuallakin, mutta Oudenaardeen se on historiallisesti sidoksissa. Kuten tyylin toisesta kutsumanimestä "Flanderin ruskea" voi päätellä, on se hyvin läheistä sukua lähiseudun "Flanderin punaiselle", joita esim. Rodenbachin hapanoluet ovat. Esim. ratebeerissä tyylit ovat yhdistetty "sour red/brown" nimen alle.

Nykyään panimoita on Oudenaardessa muutama, joista Liefmans olisi kuuluisin, jos olisi vielä sanan varsinaisessa merkityksessä panimo. Satoja vuosia vanha Liefmans oli kuolemankielissä 2007 ja brändin pelasti Duvel Moorgat, joka ei kuitenkaan enää tee oluita kokonaan Oudenaardissa vaan vierre keitellään Duvelin melko lailla suuremmassa laitoksessa Breendonkissa. Olut kuitenkin käy ja kypsyy Oudenaardin panimon kellarissa tynnyreissä. Näin hapanoluen hiivasekoitus pysyy myös kaukana Duvelin muista oluista. Eri ikäiset oluet sekoitetaan lambicin ja punaisen flanderilaisen tyyliin erilaisiksi oluiksi. Näinpä Liefmans on nykyään enemmänkin sekoittamo kuin panimo.

Goudenband on Liefmansin vahvempi versio Oud Bruinista. Perusversio "Oud Bruin" on iisisti viidessä prosentissa, siinä missä Goudenband huitelee kahdeksassa vitamiinipisteessä. Liefmansin oluet tunnistaa kaukaa siitä, että pullot on kääritty paperiin. Näistä Goudenband on sinisessä paperissa.

Tumman ruskea olut kauniilla vaahdolla. Voimakas rusinainen tuoksu leijailee sieraimiin välittömästi pullon avattua. Monimuotoisen hedelmäisestä tuoksusta irtoaa rusinoita, luumua, omenaa, kirsikoita, suklaata, alkoholiakin hieman.

Suussa olut vyöryy pehmeästä alusta poreilevan hiilihappoisuuden läpi portviinimäisen loppuun ja esittelee maussa koko matkan kirpeää hedelmäisyttään. Hedelmäisyydestä maku nousee puun läpi happamaan ja mausteiseen (kanelia, inkivääriä) jälkimakuun.

Nautiskeluolut, kompleksi ja jännittävä. Maineensa väärti. 5/5

Kommentit