To Øl/Mikkeller Ov-ral-

Ov-Ral-
Panimo: To Øl Mikkeller
Maa: Tanska

Tyyli: Double IPA
Alkoholia: 10,5%

Pisteet: 5/5
Lyhyesti: Orval meets DIPA
Suosittelen: IPApäille.

To Øl ja Mikkeller ovat pistäneet hynttyyt yhteen useammin kuin kerran ja yksi yhteistuotoksista oli nimeltään Overall IPA. Ikävä kyllä se on jäänyt maistamatta, nimittäin tämä Ov-Ral- on kyseisestä oluesta kehitetty brettanomyces-versio ja olisi ollut kiehtovaa tehdä vertailevampi arvio. Eli sitä villiä hevostalli-hiivaa on tupla-IPAan lisätty, ja saatu aikaan hybridi. Tämä ei ole mikään uniikki näkemys, näitä "Farmhouse IPA" nimellä kulkevia Saison-IPA-hybridejä on jenkkipuljuista näkynyt sen verran useita, että voisi harkita tyylin virallistamista.

Mikkellerin saitti väittää, että olutta tehdessä hiiva lähti hieman lapasesta ja saavutettiin 100% attenuaatio (eli hiivan "hyötysuhde"). En edes tiennyt että moinen on mahdollista, mutta luotetaan nyt siihen. Kuivaa olutta siis on luvassa. Oluen nimi on leikkiä alkuperäisen Overall IPAn ja Orvalin välillä. Maistettuaan nimen ymmärtää, sen verran Orvalmaisia vivahteita tässä on. Orval, tuo oluista ehkä toiseksi jaloin, on tietysti perin hyvä tribuutin kohde.

Tumma oranssi. Kevyt, ohut vaahto. Metsäinen, sitruksinen eli jenkkihumalainen tuoksu, pientä hiivaisuutta taustalla. Melko tavallinen amerikan IPA tuoksunsa puolesta. Suutuntuma on pehmeä, poreileva, ns. orvalmainen, joskin katkerampi. Maussa voimakas humalointi, yrttejä, lakritsia, tallia, miellyttävää homeisuutta. Jälkimaku on pitkä ja todella kuiva yrttikatkero.

Olutharrastajan olut. Amerikkalaisen tupla-IPAn humalointi ja katkeruus kohtaavat tripelmäisen "keveähkön" rungon ja bretta-talli-vivahteet. Hieno tuotos. 5/5

Kommentit