Mikkeller Nelson Sauvignon

Nelson Sauvignon
Panimo: Mikkeller
Maa: Tanska

Tyyli: "Bier de Champagne"?
Alkoholia: 9,0%

Pisteet: 5/5
Lyhyesti: Erittäin valkoviinimäinen kevyehkö olut.
Suosittelen: Kaikille. Viininystäville ehkä erityisesti.

Tyttöystävä toi uuden vuoden reissultaan Kööpenhaminasta Ølbutikkenista ja Mikkellerin barista kokoelman satunnaisia olusia tuliaiseksi. Kauppojen ja maan pienpanimokulttuurin tasosta kertonee jotain se, että puolisokkona valitut oluet ovat suurimmaksi osaksi Ratebeerissä 98 pistettä tai parempia. Tammikuun arviot tulevat siis olemaan pitkälti tanskalaisia.

Ensimmäisenä testiin lähti Mikkellerin uuden vuoden olueksi tekemä pikkuerä Nelson Sauvignon. Nimi kertoo jo paljon, mihin päin mennään. Humalan Nelson Sauvin, joka on Sauvignon Blancin mukaan nimetty, koska tuottaa valkoviinimäistä makua. Hiivana brettanomyces "villi"hiiva*, jota oluiden lisäksi käytetään viineissä (se kasvaa luonnostaan viinirypäleen pinnalla). Lisäksi olut on kypsytetty Sauvignon Blanc viinitynnyreissä. Valkoviiniähän tässä on haettu.

Pullossa lukee parasta ennen päivänä 16.10.2022 ja "tappet 10 år för", eli aika tuore pullotus on kyseessä. Olisipa toinen, kunnon kellari ja kärsivällisyyttä niin voisi kymmenen vuoden päästä maistaa uudelleen.

Väri on tumma oranssi, hieman samea. Vaahtopää on kaunis, shampanjamainen, joskin vähän kestävämpi. Ei kuitenkaan olueksi mikään kovin pitkäikäinen. Lasiin jää juodessa hyvä seitti. Tuoksu on yhtä aikaa hapan, raikas ja makea. Viinimehua, trooppista hedelmää, puuta, hieman "brettaa" eli tallimaisuutta. Jälkiruokavalkoviinimäinen aromi.

Suutuntuma lähentelee keskipaksua, mutta on nopeasti häviävä, shampanjamainen, tanniininen, hapan. Maku noudattaa aromin kaavaa. Hyvin valkoviinimäinen happamuus, jota säestää lievä sitruksinen kirpeys ja tasapainottaa loistavasti omenainen, siiderimäinen hedelmäisyys. Kuin hyvin viinimäinen, erittäin kuiva saison. Tai hiilihapotettu hedelmäinen jälkiruokavalkkari.

Viineistä tiedän hyvin vähän, enkä valkoviinistä yleensä välitä, mutta onnekseni minulle on kerran viininmaistajaisissa tarjottu loistavaa  jälkiruokavalkoviiniä, niin voin sanoa, että tämä Mikkellerin luomus muistuttaa monelta osin sitä. Hieno tuotos. 5/5

*minusta on vähän kyseenalaista kutsua sitä villihiivaksi jos se olueen käsipelillä tarkasti mitaten lisätään.

Kommentit