Mikkeller Spontankoppi

Spontankoppi
Panimo: Mikkeller
Maa: Tanska

Tyyli: Lambic (Gueuze?)
Alkoholia: 5,3%

Pisteitä: 2/5
Lyhyesti: Lambicilla jatkettua kahvia. Tai toisinpäin.
Suosittelen: No en varsinaisesti suosittele.

Spontan-oluet ovat ilmeisesti Mikkellerin kokeellinen sarja lambicien "spontaanihiivalla" käytetyistä oluista. Ensimmäinen reaktio kun luin Spontankoppista oli "Nyt se Mikkellerin ukko on mennyt lopullisesti sekaisin", toinen "Tuotahan on saatava".

Kyseessä on nimittäin kahvilla maustettu lambic, missä ei ajatuksena tunnu olevan järjen häivää. Kaveripiirissä suoritettu gallup antoi yksimielisen "Mitä helvettiä?"-vastauksen kysymykseen "Kahvilambic?" Kahvi kun ei yksinkertaisesti vaikuta ollenkaan järkevältä lisältä lambiciin. Kahvi on paahtunutta, karvasta. Gueuze lambic on hapanta, kirpeää, raikasta. Ei kuulosta toimivalta.

Ulkonäöltään tummankullankeltainen / oranssi, samea. Nopea ohut vaahto. Tuoksu on ensi alkuun samankaltainen kuin kahvipannu on, jos sen jättää kahdeksi viikoksi poroineen pesemättä. Kauan sitten pilalle mennyttä kahvia. Ei varsinaisesti paha tuoksu, mutta makea, vähän mätä hedelmä. Etikkainen. Omenainen. Hiivainen. Alkoholinenkin hieman. Tuoksu tosin tasaantuu pian melko puhtaaksi hedelmäiseksi kahviksi.

Suu on ohut, terävä, hapan, kitkerähkö. Maku on ensi shokkina melko ällöttävä. Pirteän lambicin hikiaromin ja happaman terävyyden läpi puskee paahtunut kahvisuus ja tällä kertaa ei Mikkeller päässyt yllättämään: Kahvin aromi nyt ei vaan toimi lambicin kanssa yhteen kovin hyvin. Kun alkujärkytyksestä toipuu, käteen jää ihan oiva lambic, joka on pilattu sen läpi puskevalla kahvin paahteella, joka ei toimi ollenkaan.

Sinällään ikävää, sillä hedelmäinen kahvi, joka oluessa tuoksuu ja maistuu ei vaikuta itsessään miltään perus- Juhla Mokalta (pullossa lukee "Kotowa Naturel kaffe") ja olisi varmasti itsekseen erittäin hyvää. Myös lambic-puoli mausta toimisi itsekseen varmasti oikein hienosti gueuzena, mutta yhdistettynä, ei helevetti. 2/5

Kommentit