Brewdog Abstrakt AB:11


Abstrakt AB:11
Panimo: Brewdog
Maa: Skotlanti

Tyyli: Barley Wine
Alkoholia: 12,8%

Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Outo marja-inkiväärinen barley wine, josta inkivääri ottaa vähän turhankin suuren niskalenkin.

Uuden vuoden uudet kujeet on hyvä täräyttää käyntiin viime vuoden puolella juodulla oluella. Joulunvieton kunniaksi avasin Tallinnasta tuomani Brewdogin Abstrakt 11:n. Olin suunnitellut vanhentavani sitä vielä hyvän tovin, mutta ihmisen mieli on heikko, joten tulipahan nyt juotua.

Brewdogin kokeellisten oluiden Abstrakt-sarjan toiseksi uusin tulokas Abstrakt 11 on kuvauksensa mukaan "Musta ohraviini inkiväärillä, mustilla vadelmilla* ja chipotle-chilillä." Makua luulisi piisaavan siis suuntaan jos toiseen.

Mustaa lähentelevän tumman ruskea, melko runsas joskin lyhytikäinen vaahtopää. Tuoksusta leijailee ensimmäisenä vahvasti esiin marjat, lakritsinen inkivääri seuraa perässä ja chipotlen savuisuus vaanii taustalla. Suklaata, puuta, viskiä. Mausteet oikeastaan valtaavat tuoksun aika täydellisesti ja humaloita löytyy lähinnä inkivääriin sotkeutuneena.

Suutuntuma on pehmeän samettinen. Maku seurailee tuoksun kaavaa, ensin marjojen ja maltaiden tuoma makeus ja sen jälkeen niiden yli vyöryy voimakas, hieman puinen ja lakritsinen inkivääri ja lievä paahde. Yllättävänkin lyhyt maku päättyy chilin ja alkoholin poltteeseen kurkunpäässä.

Kokonaisuutena melko outo kokemus. Marjojen karvas makeus ja inkiväärin raikkaus kuitenkin pelaavat voimakkaan maltaisen barley winen kanssa melko hyvin yhteen ja lopputulos on miellyttävä. Inkivääri on kuitenkin ehdottomasti ylivoimaisin mausteista ja loppua kohden jopa häiritsevä. Chipotlen huomaa oikeastaan vain hyvin lievässä savussa ja jälkimaussa tulevassa poltteessa. Liiallisen inkiväärisyyden vuoksi tiputan pisteen. Olisi kiva tietää pehmeneekö inkiväärin maku kypsyttäessä humalan tavoin. 4/5

Abstrakt-sarjassa ei muuten ole vielä ollut yhtään alle 10% olutta. Vahvoihin oluisiin saa tietysti aivan omalla tavallaan runkoa ja makua, mutta liekö tuo nyt on ainoa sara millä kokeilut onnistuvat?


*"Musta vadelma" on oma käännös tuolle "Black Raspberry"-sanalle, jolle en löytänyt suomenkielistä termiä. Kyseessä ei siis ole mikään mustaherukka vaan joku vadelman velipuoli.

Kommentit