Oluiden maailma


Oluiden maailma on kirjoittamani olutkirja, joka ilmestyi lokakuun lopulla 2022. 

Aloittaessani kirjan kirjoittamista totesin näin "Lyhyesti sanoen tavoitteeni on tehdä sellainen olutkirja, millainen olisi auttanut kun aloittelin harrastustani ja josta kuitenkin olisin oppinut jotain uutta vaikka olisin törmännyt siihen kymmenen vuotta harrastettuakin."

Tämä mission statement piti hyvin kutinsa koko projektin läpi ja mielestäni onnistuin varsin hyvin osumaan maaliinkin vielä. Olisin ollut innoissani jos olisin saanut tällaisen paketin silloin kun aloitin olutharrastusta. Sellaisen, että siinä kerrotaan mitä olut on, mistä se tulee, miten sitä juodaan ja millaista se voi olla. 

Lopputulos on jotain, jonka voi ehkä ensisijassa kuvailla kirjaksi "kokeneelta olutharrastajalta alkavalle olutharrastajalle". Silti, väitän siinä olevan juttua kokeneemmillekin juovoille ja toisaalta kirjasta on helppo lukea perustieto-tasoisia pintaraapaisuja myös jos ihan kaikki detaljit ei nappaa.

Kirjassa esitellään oluen historia, raaka-aineet, valmistusprosessi, juoma-, säilytys- ja tarjoilutavat, olutmaat ja yhteensä 144 erilaista oluttyyliä tai alalajia.

Arvosteluja ja kehuja

"Oluiden maailma on selkeä, hyvin kirjoitettu ja jäsennelty uudenlainen teos oluen maailmasta, josta oppii mielellään."

"Paljon on saatu tiivistettyä kovaan pakettiin, joka muistuttaa parhaita oluita. Erittäin hyvä luettavuus, jossa on samalla syvyyttä ja monimuotoisuutta vaativaankin makuun."

"Kirja on rakenneltu sen verran lukijaystävällisesti, että aloittelija löytää siitä vaivatta haluamansa verran tietoa, ymmärrettävästi ja hauskastikin esitettynä. ... Toisaalta Oluiden maailma tarjoaa todennäköisesti uutta tietoa aika edistyneillekin oluttietäjille, sen verran syvälle yksityiskohtiin ja nyansseihin siinä monin paikoin mennään."
Olutkoira-blogi

"Esikoisteos on Jounilta sen verran vahva taidonnäyttö että toivottavasti jossain vaiheessa saamme nauttia vielä toisistakin teoksista."

"Suosittelen kirjakaupoilla käyntiä muillekin, sillä pienistä puutteista huolimatta Oluiden maailma on selvästi paras (lukemani) suomenkielinen olutkirja."

"Paras lukemani suomalainen olutkirja."

Mistä kirjaa saa?

Hyvin varustelluista kirjakaupoista. Netistä mm.

Adlibris

Akateeminen Kirjakauppa

CDON

Olutpostin kauppa

Suomalainen Kirjakauppa 

Olutkirjapäiväkirja - blogipäivitykset 

Tein kirjoituksen aikana blogipäivityksiä kirjoittamisen kulusta. Ne voit lukea täältä.

Osa 1 (kesäkuu -20) - Nimet paperissa

Osa 2 (kesäkuu -20) - Rakenteen suunnittelua

Osa 3 (heinäkuu -20) - Kirjoituksen syövereistä

Osa 4 (syyskuu -20) - Kirjoitustyö tehty

Osa 5 (marraskuu -20) - Raakaa asettelua

Osa 6 (toukokuu -21) - Viimeistelyä ja taittoa

Osa 7 (elokuu -21) - Kirjan sisällöstä

Osa 8 (lokakuu -21) - Tunnelmia työvaiheen valmistumisen jälkeen

Osa 9 (lokakuu -22) - Kirja julkaistu

Errata

Kirjassa on joitakin asiavirheitä ja epäselviä kohtia. Tässä ladattavassa tiedostossa on korjattu niitä. Tiedosto on tehty kirjan kokoon ja sivunumeroille, joten voit halutessasi tulostaa sen vaikka kirjan väliin.

Lataa errata tästä (pdf) - Errata versio 1.1 (julkaistu 23.4.2023)

Ladattavat lisäosat

Kirjaan ei mahtunut tai kannattanut laittaa aivan kaikkea ja muutama asia muistui mieleen vasta kirjoittamisen valmistumisen jälkeen. Ladattava ilmainen lisäosa eli ns. "Free DLC" sisältää näitä bonusmateriaaleja. 

Lataa lisäosa tästä (pdf)

Lisäksi tein erittäin suuren n. 70x90cm yhteenvedon oluttyyleistä, joka ei yksinkertaisesti mahdu kirjaan. Se ei myöskään ole tehty millekään standardipaperikoolle, mutta jos joku haluaa, sen voinee jollain lakanaprintterillä tulostaa. 

Lataa Suuri Oluttyylitaulukko tästä (pdf) 


Kommentit