Olutkirjapäiväkirja - osa 6

-Yli puoli vuotta vierähtänyt viimeisestä päivityksestä, eikä oikein tunnu olevan päivitettävää koska tuntuu jotenkin, ettei mitään ole tapahtunut. Vaikka oikeastaan homma on edennyt oikein hyvin aikataulussaan ja eteenpäin on menty. Olen kuitenkin viimeiseen kahteen viikkoon vastannut aika monesi kysymykseen "mitäs kirjalle kuuluu?" niin päivitetään nyt.

 -Taitettu kirja, josta periaatteessa puuttuu enää kuvia (+hakemisto ja sen sellaiset) on tavallaan valmis. Periaatteessa ja tavallaan. Kustantajan kanssa keskustellessa sivukoko muuttui vähän pienemmäksi ja hommaa joutuu uusimaan aika paljon. Aika paljon, arviolta 3-4 päivää lisätyötä, mutta onneksi n. 80% taittuu suoraan uuteenkin kokoon. Sinällään ihan sama, koska taittoa saanee joka tapauksessa hienosäätää viime metreille ja pidän itsekin uudesta koosta enemmän. Sivuja tulee tietysti lisää kun ne pienenevät. Alkuperäinen n. 260-270 sivua kasvanee selvästi yli kolmensadan.

-Alkaa siis kuitenkin vaikuttaa oikeasti valmiilta paketilta ja kokonaisuudelta. Tekstipuolelta pari "erikoissivua" on vielä kirjoittamatta, kuten yksi maakuvauskin, mutta niissä en pääse enää rönsyilemään kun koko on taitossa saneltu. Päivän homma max.

-Kuvat ja taitto sitten ovatkin olleet välillä yksi helevetin suo. Digidiginä työni tekevänä fyysisen objektin lainalaisuuksien kanssa on ollut opettelemista. Niin kuin sellainenkin perusasia, että jos ylivuotavaa tekstiä varten näppärästi lisää yhden sivun, niin sehän heilauttaa kaikki loppukirjan sivut väärälle puolelle aukeamaa. Eli lisätään kaksi tai keksitään miten saa homman toimimaan ilman lisäsivua.

-Eräänä iltana kirjaa sängyssä kirjaa lukiessa yhtäkkiä pärähti kiertoradan ajatuskontrollilaserista päähän, että ei perkeleen idiootti, painettavien kuvienhan pitää olla vähintään 300dpi ja cmyk-väreissä. Olinko ottanut sitä huomioon lainkaan kuvia tehdessä? Värimoodi nyt olisi helppo fiksata, mutta tarkkuus ei välttämättä. Aamulla asiaa tarkastaessa huokaisin helpotuksesta, kun olin ehtinyt tehdä vain yhden kuvan päin digiä ja sekin oli helppo uusia. Sen verran jostain oli järkeä tarttunut päähän jo aiemmin, että viivapiirrokset ja kaaviot sentään ovat pääosin vektoreina tallessa.-Kirjassa esiintyy kolme hahmoa, jotka kommentoivat sivupalkkimaisesti asioita. Esimerkiksi "Olutnörtti", joka jauhaa pedanttisemmat nippelinväännöt lisähuomioina. Tämän avulla "tavallaan on - tavallaan ei"-savolaisuuksia ei tarvitse upottaa varsinaiseen tekstiin sitä jumittamaan. Olen vähän pelännyt toimiiko ratkaisu, mutta kun löysin hahmoille viimein kivan ja tyyliin sopivan kuvituksen open peeps-kirjastosta, se jotenkin kolautti hahmot konkreettisemmaksi. Kuvat tekivät kertalaakista hommasta jotenkin kepeämmän ja toimivamman. Suuri helpotus oli se!

-Tekstifiksit ovat tässä vaiheessa lähinnä pieniä unohtuneita detaljeja, rajatun tilan vaatimaa lyhentelyä ja huomattavasti harvemmin pidentelyä. Puuttuvien detaljitietojen lisäily on välillä tuskainen palapeli, joka vie enemmän aikaa kuin olisi tuhlattavaksi. Sanotaan nyt esimerkin omaisesti, että haluan lisätä pienen lauseen mittaisen unohtuneen detaljin, joka liittyy Flanderilaisten hapanoluiden valmistukseen. Kirjoitanko sen sopivalle kohdalle historiaa, valmistusmenetelmiä, raaka-aineita, Belgian maa-kuvausta, oluttyylin kuvausta vai mahdollisesti hapanoluista kertovalle erikoissivulle? Vaihtoehtoja on kuusi, joten tsekkaan kaikki läpi ja päätän mihin se solahtaisi luontevimmin. Lisäyksen jälkeen käyn läpi vielä loput viisi tekstiä, jotta ne eivät vaikuta oudoilta jos niissä mainitaan/ei mainita jotain tähän detaljiin liittyvää. Lisäksi pahimmillaan lisätty lause on juuri se orsi joka katkaisee kamelin selän ja yhtäkkiä luku tarvitseekin sen loppukirjan nyrjäyttävän lisäsivun, ellen sitten siivoa jostain muualta lauseen verran höhhää pois. Että kiitos detaljin, siinä meni roskiin se kaikkein paras tekstin keventänyt "turha" läppiäinen.

-Olisin halunnut lopettaa tämän siihen, että kirjalla on viimein nimi, mutta kustantaja ei rakastunut ehdotukseeni. Keksin tosin heti perään vielä paremman, mutta nimeä siis puidaan vielä niin jätän kertomatta.

Kommentit