AI Brew - Oppiva olut v1.0

Oppiva Olut v1.0

AI Brew / UG Brewery, Suomi
5,5%
(Sessio) IPA 

Hyvin näkyvyyttä saanut AI Brew -porukka toimitti viime viikolla maistettavaksi "tekoäly"olutta. Näin ohjelmistoalalla heiluvana olen melko skeptinen ja väsynyt kaikkeen missä mainitaan "tekoäly", mutta kyseessä on siis olut, jonka pohjaresepti on koostettu 150 koti-IPA-reseptistä. Olut on pantu United Gypsiesillä kiertolaispanimona.

Tekoälykästä tai koneoppivaa tästä tekee sitten se, että juojat voivat käydä antamassa oluesta palautetta ja kone kehittää palautteen perusteella reseptiä toivottuun suuntaan. Äkkiseltään kuulostaa ihan hauskalta idealta, joskin julmetun hitaalta touhulta, jos jokaista iteraatiota varten tehdään uusi olut ja odotetaan palaute. Ellei sitten tehty useampaa makua kerralla?

Tölkissä on palautetta varten jostain helvetin syystä iso QR-koodi. Näyttäähän se teknolta, mutta oikeasti QR-koodit voisi työntää sinne minne ei aurinko paista. Onneksi ihan vain menemällä aibrew.fi -osoitteeseen voi myös arvostella oluensa. Sen kirjoittaa selaimeen nopeammin kuin säätää sen koodin lukemisen kanssa. Sitäpaitsi noista ei voi päätellä ulkoisesti mitä koodi tekee ja se voi tehdä aika monta muutakin asiaa kuin avata harmittoman webbisivun. Esim. avata harmillisen webbisivun. Älkää ihmiset skannailko QR-koodeja ihan huvikseen.

No, foliohattu syrjään ja maistellaan. Olut on siis Simcoe-single hop -IPA, ikävä kyllä kauppavahvuinen eli "session". Ymmärrettävää toki, jos meinaa saada myytyäkin Suomessa.

Tumman oranssi/kultainen väriltään, sameahko. Vaahto on melko hätäinen lähtemään.

Olut tuoksuu harvinaisen selkeästi tomaattikastikkeelta, eli oikein klassinen DMS-virhemaku siellä framilla. Huvittavaa kyllä simcoe puskee sen verran yrttisenä ja havuisena läpi, että tuoksu on varsin raikas ja yrttinen tomaattikastike. Vähän kuin pizzasoossia haistelisi, voisi jopa toimia pizzan kanssa. Mutta raikas tomaattikastike ei ole raikas olut, eikä tämä nyt ihan siis kunnossa tunnu olevan.

Suussa pehmeä, öljyisen liukas. Mukavaa karamellia maltaassa mukana ja maltaisuus muutenkin ihan kivasti esillä. Pehmeä IPAksi, toivoisi enemmän katkeroa. Vihannesta myös maussa, lievemmin kyllä.

Tuoksun virhe demppaa koko oluen fiiliksen aika pahasti. Sain tölkkejä kaksi ja maistoin toisen seuraavana päivänä. Se oli samoilla linjoilla, joskin virhe ei tuoksunut nenään enää niin selvästi tomaattikastikkeelta vaan enempi geneeriseltä vihanneksisuudelta.

Kävin toki antamassa arvion mausta, mutta tekoälyn kannattaisi ehkä reseptin sijaan ensin parantaa prosessia.

Kommentit

  1. Luojan kiitos, peläsin jo että mut korvaa heti kättelyssä joku DOS

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.