Stockholm Brewing Saison d'etre

Saison d'etre
Panimo: Stockholm Brewing Co
Maa: Ruotsi

Tyyli: Saison
Alkoholia: 5%

Pisteet: 3/5
Lyhyesti: Erinomaista lupaava, mutta keskinkertaiseksi lässähtävä saison.

Tukholmasta tuli tuliaislastissa saison. Panimo on piskuinen pienpanimoaallon luoma tukholmalaispulju Stockholm Brewing Co, josta ei ole itselläni juuri muuta tietoa tai käsitystä.

Nimi on hieno. Raison d'etre on runollisen ranskankielinen termi, joka tarkoittaa olemisen tarkoitusta. Saison d'etre on hauska muunnos termistä ja tarkoittaa siis olemisen vuodenaikaa tai olemisen kautta. Etiketti on harvinaisen upea ja nimen luomaan tunteeseen sopiva. Piirros kesäkukista, joiden lomassa hyönteiset lentelevät ja parittelevat.

Miksi korostan nimeä ja etikettiä näin paljon, johtuu siitä, että ne olivat pääasiallinen syy siihen miksi tämä minulle päätyi. Pullo oli siis myynnissä Tukholman Systembolagetista, josta se minulle tuliaisena tuotiin ilman tietoa itse oluesta (muusta kuin että se oli saison). Kieltämättä olisin itsekin varmaan valinnut oluen mukaan samoin perustein. Mainitsematta nyt nimiä Suomessakin on lukuisia isompiakin pienpanimoita, joiden toivoisi ymmärtävän, että se graafikkoon sijoitettu raha voisi olla ihan hyvä idea. Jos oluesta tai panimosta ei tiedä mitään ennalta, etiketti merkkaa aika paljon.


Vahaisen karkkinen tuoksu. Saisonin tallintuoksu ottaa ikäänkuin muovailuvahaisen tunnelman. Joskus sellaista on todella huonolla tavalla, mutta tässä se yhtyy pirteään kirpeän karkkiseen hedelmäisyyteen todella positiivisesti. Tämä tuoksuu lapsuuden leikeille ja he-man-ukoille.

Tosi kiva suutuntuma. Puolipaksu, juuri riittävästi runkoa olematta täysi. Solahtaa siitä asteittain kipristellen kevyemmäksi. Hedelmää, kevyttä happamuutta, mausteista meininkiä. Makuun tuoksun omalaatuisuutta ei irtoa. Ensimmäinen mielikuva oli suoraan nyky-saisoneiden mallikuva Dupont, mutta se kevenee nopeasti makeamman hedelmäisemmäksi ja jotenkin suutuntumakin pyörähtää vetisemmäksi parilla jatkohörpyllä. Olematta silti missään vaiheessa varsinaisesti huono. Loppuun iskee saisonille epätyypillisen roima katkero.

Saison d'etre antoi ensimmäisellä senttilitralla luulla itseään lähes täydelliseksi viiden pisteen saisoniksi, mutta valahti nopeasti sitten kolmen pisteen tasolle. Ei tämä oikein olemisen tarkoitukseksi yllä, mutta olemisen vuodenajaksi... no vaikka joo, mitä se nyt sitten itse kullekin tarkoittaa.

Ihan kiva kuitenkin. Joisin toistekin.

Kommentit