Saimaan Pils

Olut kävi ylitsevuotavaisen
kiitolliseksi lasiin kaatamisesta.
Saimaan Pils
Panimo: Saimaan Juomatehdas
Maa: Suomi

Tyyli: Pils
Alkoholia: 4,5%

Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Hemmetin toimiva pils. Hintaluokassaan huippu.

Saimaan Juomatehtaalta tuli tovi takaperin laatikko panimon uutuusoluita. Jos en olisi ehtinyt pakettia edelle jo kauppareissulla syyskuun lopulla, olisin pitänyt "ankkuri"-brändättyä pilsiä paketin ehkä vähiten mielenkiintoisena. Aiemmista ankkuri-tölkeistä kun oli jäänyt ei mitenkään huono, mutta vähän mitäänsanomaton kuva. Niinpä tulikin tämä pils vähän takavasemmalta.

Tölkissä on Saimaan nykytyylin mukaan kivasti detaljeja oluesta meille nörteille. Se lupailee saazilla ja magnumilla humaloitua pilsiä. Pilsner- ja entsyymimallasta.

Kultainen, kirkas olut. Runsas valkoinen vaahto. Heti kaadettua kevyt diasetyyli, eli hieman voimainen tunnelma, voimakas yrttinen saaz. Selvästi ollaan Urquellin jalanjäljillä, mutta tuoksu ei kestä sillä tasolla kovin kauan vaan hyytyy hieman kuivemmaksi saksalaismallisemmaksi suoraksi pilsin tuoksuksi, kevyellä rautaisella henkäisyllä.

Suussa pehmeän maltainen tuntuma. Kevyt metallisuus, joka pilsnerille sallittakoon. Se on kuitenkin oluen ehkä suurin miinus, koska se rupeaa lasin vajotessa ja lämmetessä tuntumaan ronskimpana. Mitään ihmeellisempiä monipuolisia ulottuvuuksia tästä ei löydy, mutta eipä pilsneriltä sellaista tarvitakaan. Suora, tuntuvan terävä jalohumalointi, selkeä pilsnermaltaisuus pohjalla. Oikein pätevä pilsner.

Mikä siitä tekee erinomaisen, on se fakta, että tätä myytiin ainakin syyskuun lopulla Lempäälässä hintaan 2,10e iso tölkki, joka on siis halvempaa kuin moni valtavan kansainvälisen panimon järkyttävinä määrinä tuotettu tärkkelystökötti, joita "premium" lagereina myydään. Hyvän 20% voisi hintaa lisätä ja silti olisi hintaluokassaan loistavaa kamaa. Ei ehkä suomen paras lager, Suomen parhaasta pilsneristä voidaan jo neuvotella, mutta alle viisi euroa / litra myytävä pils tai jopa olut yleensä, ehdottomasti. Kyllä tästä minulle ns. go-to-saunakalja tai illanviettobisse tuli välittömästi.

Kommentit