Olutcocktail testissä: Rub & Rye (+Hiisi How About Peach Please)

Bitter valmistumassa
Kun näitä olutcocktail-reseptejä on tullut kaiveltua, olen huomannut, että kiinnostukseni cocktailiin on huomattavasti suurempi aina jos drinkki kuulostaa jollain tavalla älyttömältä. Siksipä grillimaustettu drinkki lihakoristeella on juuri se mitä haluan testata. Sellainen kun löytyi Liquor.comista. Nimi on ilmeisesti jokin vitsi "Rob Roy" -klassikkococktailista, mutta mitään kovin läheistä sukua juomat eivät toisilleen ole.

Ongelmaksi muodostui drinkin ainekset. Ensinnäkin "barbecue bitters" on tuote, jota on kaupallisena myynnissä ilmeisesti vain jenkeissä. Niinpä kaivoin sitä varten reseptin ja tein oman bitterini Viron pirtuun. Tai siis 80% "vodkaan", tuohon viinaturistien lemmikkiin. Katkerointiyrtin eli katkerojuuren (gentian root) jouduin korvaamaan lakritsinjuurella, kun varsinaista tavaraa ei löytynyt mistään. Siitä tuli jännittävän makuista. En tiedä maistuuko se siltä kuin pitäisi, mutta bitteriä se ehdottomasti on ja tietynlainen ruokaisa tomaattisen chilinen henki siinä on, joten tällä mennään*.

Toinen ongelma on "Scaldis Peche Mel"-olut, joka siis on jenkkibrändätty versio belgialaisesta "Bush Peche Mel"-oluesta. Persikkamaustettua belgiä saisi vain tilaamalla ulkomailta, eikä nyt ollut tilausta lähdössä. Parahtelin tätä tuskaa persikkaoluesta Twitterissä. Hiisi oli juuri julkaissut persikkaoluen joten kyselin olisiko sitä tulossa saataville pulloon vaikka hanatuotteeksi onkin kai tehty. Ei kuulunut vastausta twitterissä, mutta yllättäen parin päivän päästä Hiiden/Donut Islandin Mika ilmoitti, että olisi yksi puteli drinkkiä varten. Iso kiitos sinne!

Olut on hedelmäinen, mutta kuivakka, hyvin juotava ja erittäin vaalea olut jossain IPAn ja saisonin välimaastossa. Tuoksussa on hedelmiä ja sitruksista humalaa ja brettaa. Katkera, hedelmäinen ja mukava juotava. Tämähän on Ölhus-ketjun baareihin Helsinkiin tehty. En ole ehtinyt hanasta maistamaan, mutta tämän perusteella suosittelen.

Eli kun nyt on korvattu bbq-bitterit omilla ja belgialainen persikkaolut suomalaisella pienpanimotuotteella, ei jätetä korvailua tähän. Ruisviskin korvaan bourbonilla, koska sitä on hyllyssä. Koristeeksi tarkoitettu beef jerky on korvattava, sillä en jaksa tehdä omaa ja kaupassa myytävä on pikkuruisia lastuja kun pitäisi saada pitkä tikku. Mutta mikä on sopivaa kuivalihan korviketta barbecue-drinkkiin? Pekoni. Sokeroitu pekoni.

Noin.

Vaikka drinkkiin tulee vaahterasiirappia, yllätti se silti makeudellaan. Jenkkiviski ja vaahterasiirappi ovat melko loistava pari ja tukevat toisiaan hienosti, olut ja sitruunamehu tuovat makeiden vaniljaisten ja siirappisten makujen pariksi raikkautta ja hedelmäisyyttä ja terävyyttä. BBQ-hommista sitten kevyt mausteinen twist siihen päälle. Kyllä tätä joisi grillibileiden tervetuliaismaljana mielellään. Erittäin kepeä ja yllättävän pirteä paukku, kesäinen jopa. Voisin ostaa baarista, paitsi kun asiaan liittyy grillimauste ja liha, tätä varmaan myytäisiin baarissa jonain helvetin nolona äijä-juttuna ja sitten pitäisi poistua koko baarista protestiksi.

Jos Bushin persikkaolut on belginä vähemmän terävä ja makeampi, tämä drinkki voi olla alkuperäisreseptillä jopa liian makea omaan makuuni. Ja juu, sokeroitu pekoni on juomalle oiva huikopala.

Käyttämäni resepti:
BBQ-rub-mausteseos
4cl bourbonia
2cl sitruunamehua
2cl vaahterasiirappia
kananmunan valkuainen
n. 12cl Hiisi How About Peach Please
4 tippaa BBQ-bittereitä
sokeroitu pekoni

1. Kuorruta lasin reuna bbq-rubilla.
2. Täytä lasi jäillä.
3. Laita bourbon, mehu, siirappi ja valkuainen shakeriin. Täytä shaker jäillä jä hörskytä.
4. Siivilöi lasiin.
5. Täytä lasi oluella ja lisää bitterit
6. Koristele pekonilla

*ja pitkään mennäänkin, viittä tippaa varten tein kolme desiä bitteriä....

Kommentit