Suomen Olutmestari 2016, tuomarointia

Kutsuttiin tuomaroimaan Olutmestari-kisaan finaalipäivän alkukarsintaan. En tiennyt siitä juuri mitään, joten tietenkin suostuin. Olin toki tietoinen, että tällainen kilpailu baarimikkojen välillä järjestetään, sillä sen voittanut baarimestari saa kehittää Koffilla haluamansa oluen ja se on yleensä ollut isojen panimoiden kevään uusista oluista mielenkiintoisimpia.

Kuuluisin alkupäivän karsinnan tuomaristoon jossa kokelaat karsitaan kymmenestä viiteen. Olin siis tuomariston olutharrastaja (viime vuonna "samalla" paikalla oli käsittääkseni Tyttö ja Tuoppi). Muut tuomarit olivatkin sitten ihan oikeita ammattilaisia ravintoloista ja panimoista. Joku käsitys tilanteesta oli, mutta siitä miten paikalla tarkalleen ottaen kisataan tai mitä tuomarin hommaan kuuluu, en ollut niin varma.

Jokusta viikkoa aiemmin Bryggeri Helsingissä kävi sattumalta ilmi, että alkutuomaristoon kuuluisi myös Bryggerin ravintolapäällikkö. "Poor bastards", totesi samalla asiasta kuullut kokeneempi olutpiirien veijari, enkä ollut varma tarkoittiko mies meitä vai kilpailijoita. Vähän tulin pohtineeksi mihin sitä tuli lähdettyä.*

Ohjeet saapuivat sitten aikanaan ja toki selitettiin tuomaristolle paikan päällä huolellisesti. Tuomittaisiin tarjoilutyöskentelyä ja tuotetietoutta ja sen sellaista. Olutbaariasiakaspalvelua noin yhdellä yhdyssanalla sanoen.

Ennen suoritusta kisaajia vähän haastateltiin. Yritin parhaani mukaan olla kuuntelematta mitä oluita he valmistaisivat voittaessaan. Ajattelin näet, että jos joku haluaa tehdä vaikkapa mojovan toffeisen scotch alen, annan sille vähintään alitajuisesti plussaa. Kuulihan ne silti. Ehkä jotain oluttrendien suunnasta kertoo, että kölschiä ja pilsiä valinnoissa vilkkui useita. Erikoisimpana saksalainen "höyryolut" dampfbier. Toki asiaan vaikuttaa, että tuotteen julkaisuhetkestä johtuen sen on oltava kesäterassillekin sopiva. Ei se kovin hyvää tilannetajua kertoisi kisaajasta, jos terdehanaan jotain quadrupelia tai doppelbockia (tai scotch alea...) yrittäisi väsätä.

Kilpailun tuomarointi oli erikoista hommaa. Tilattiin olutta ja otettiin tilaus vastaan. Kilpailijalla oli tiukka aikaraja (liiankin tiukka), jonka sisällä viisi tilausta piti saada toimitettua, kun samalla pöydästä kyseltiin monenlaista tuotteista ja mahdollisesti ruokasuosituksia jne. Erikoiseksi sen omasta näkökulmasta teki se, että piti näes leikkiä vähän tyhmää. Kilpailijoilta kun piti esittää kysymyksiä tuotteista, mutta on vähän huono idea esittää kysymys johon ei itse tiedä vastausta, koska mistä sitä sitten tietää menikö vastaajalla oikein. Kysymykset myös keksittiin pitkälti lennosta. Niinpä välillä ihan asiallisten kysymysten joukkoon eksyi todellisia aivopähkinöitä kuten "Onkos tämä India Pale Ale sitten niin kuin intialaista olutta?"

Noh, kysymyspommitus oli kilpailijoille oikeastaan enemmän lisäpainetta tarjoilutoimituksen aikana kuin tarkkaa trivian tenttaamista. Tietotaito kun kaikilla oli sen verran kohdallaan, että vähemmän stressaavassa tilanteessa tuskin olisi valittamista ollut. Nyt niitä virheitä välillä tuli ja painetta tuntui olevan. Tuhansia oluita laskeneiden ukkojen kädet tärisivät pulloa kallistaessa kuin ensikertalaisilla. Olin monelle Helsingin kilpailijalle ollut asiakkaana ihan normaalitilanteissa ja oli suorastaan hämmentävää kuinka varmoiksi tietämäni asiakaspalvelijat olivat pahimmillaan ihan hepakassa. Siinä sitten kaltaiseni pehmo yritti väännellä paperiin armottomia numeroita ja rankaista pikkuvirheistä. Kisan kireydestä kertonee jotain, että omia suosikkejani oli sekä karsiutuneissa, että loppukisaan päässeissä.

Ensi keväänä on luvassa rapsakkaa pilsiä. Niin kuin varmaan erinäisistä uutislähteistä olette nähneet, loppukisan viisikosta finaalituomariston edessä parhaaksi nimittäin pärjäsi Rovaniemen Oliver's Cornerista Antti Peltonen. Oliver's Cornerista oli muuten top 10:ssä toinenkin sälli. Tiedän minne mennä jos eksyn Rovaniemelle. Onnea sinne ja kisälleille myös.

PS: Tuomaroinnista ei makseta, mutta pienen kiitospaketin siitä saa. Siihen kuului kirja, jonka arvon kiinnostuneiden kesken facebookissa. Tsek aut FB-sivu.

*Edit: Pitää nyt huomauttaa tässä, että huonosti muotoillusta lauserakenteesta johtuen tästä saa kuvan, että ko. ravintolapäällikön osallistuminen innoitti tämän "poor bastards" lauselman. Näin ei ole.

Kommentit

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.