Stallhagen Historic Beer 1843

Historic Beer 1843
Panimo: Stallhagen
Maa: Suomi

Tyyli: ?  ("Perinteinen olut")
Alkoholia: 4,5%

Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Raikas olut jossain witbierin, saisonin ja tripelin välimaastossa.

2010 löytyi vanhasta hylystä Itämerestä shampanjaa ja olutta. Oluesta ei ollut mihinkään, mutta VTT käytti verorahoja hyödyllisesti ja tutki oluen koostumuksen. Sieltä erotettiin mm. maitohappobakteereja sun muuta. Stallhagen Suomen itämerellisimpänä panimona kehitteli tietojen perusteella reseptin, josta pantiin "Historic Beer 1842". Pieni spesiaalierä, jonka pullot maksoivat päälle sadan euron, teetettiin Leuvenin yliopiston panimossa Belgiassa. Se oli ilmeisesti tyyliltään melko lähellä witbieriä.

Numeroa isompi toinen erä Historic Beer 1843 on maitokauppamyyntiin tehty versio samaisesta ja n. kuuden euron pullohinnaltaan vähän helpommin saavutettavissa. Ymmärtääkseni resepti on kuitenkin sama ja pantukin olut kai on Belgiassa osittain spontaanikäymisenä ja maltaissa mukana myös vehnää.

Kultainen olut, kiva vaahto, mutta se hupenee nopeasti ja katoaa lopulta kokonaan. Tuoksussa heilikkaa, hedelmiä, vehnäolutmaisuutta. Hyvin belgimäinen meininki. Tripel Karmeliet tuli ensimmäisenä mieleen. Suussa hieman terävä, alkuun hieman poreileva, lämmettyään ja vaahdon kadottua viinimäisempi.

Maku lähtee kuivana, hieman happamana hedelmäisyytenä (saisonmaisena) ja belgialaisena mausteisuutena (tripelmäisenä) liikkeelle ja kääntyy sitten jopa viljaisen maltaiseen ja vehnäiseen loppuun. Melko lyhyt jälkimaku. Raikas fiilis jää.

Hyväähän tämä pentele on. Hyvin belgialainen fiilis oluesta jää ja vähän kiinnostaisi käydä ihmettelemässä belgialaisen panimon suorittamista, ettei olisi omat hiivat livahtaneet joukkoon... Mausteisuus sekä tuoksussa että maussa on kuin suoraan tripelistä, happamuudessa ja vehnäisyydessä sekä witbiermäisiä, että saisonmaisia fiiliksiä. Suomen markkinoille hyvä ja uniikki olut. Tykkään. 4/5

Kommentit