Laitilan Kievari Tuomas Saison

Kievari Tuomas Saison
Panimo: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
Maa: Suomi

Tyyli: Saison
Alkoholia: 5,4%

Pisteet: 2/5
Lyhyesti: Hedelmäinen ja mausteinen saison, kärsii raikkauden puutteesta ja epämiellyttävästä makeudesta.

Suomen suurin pienpanimo Laitilan Wirvoitusjuomatehdas tekee vuosittain joulu/talvioluensa nimellä Tuomas, osana Kievari-alabrändiään. Mukana olutta suunnittelemassa on Olutliiton vuosittain valitsema Hyvä Tuomas (joka siis "joulun tuopi"). Eli tänä vuonna Tuomaksena on häärinyt 2013 Hyvä Tuomas Kuninkaankartanon Panimon olutmestari Lassi Puupponen, joka on muuten myös kouluttanut hyvän siivun suomen panimo-osaajista. Ei mikään turha jätkä siis.

Tuomaissa on tämän vaihtuvan vierailevan tähden ansiosta ollut jonnii verran vaihtelua tavanomaiseen jouluolueen nähden, mutta tällä kertaa rikotaan kyllä aika monta ennakkoluuloa kun jouluoluen tyyliksi on valittu saison. Tyylihän viittaa jo nimellään "vuodenaikaan", jolla on tarkoitettu kesää. Aiemmin melko epämääräisesti määritelty maalaisolut viittaa tätä nykyä yleensä nimenomaan Saison Dupont Vielle Provision -oluen tyyliseen vaaleaan kuivaan, hedelmäiseen ja mausteiseen, hieman happamaan raikkaaseen olueen. Kyseessä on yksi lempityyleistäni, jota ei kovin usein suomalaisilta panimoilta näe, joten odotukset ovat melko korkealla.

Kultainen olut, hätäinen vaahto. Tuoksuu vehnäoluelle. Hedelmäinen, hieman banaaninen, neilikkainen ja mausteinen tuoksu.

Maussa alkuun tulee hyvin lievä happamuus, joka kääntyy hedelmäiseksi makeudeksi ja siitä suoraan vehnäolutmaiseksi banaani-hedelmäiseksi tömäykseksi, joka valuu nopeaan miedosti katkeran happamaan, aika tunkkaiseen loppuun.

Jos rupeaisin oikein tyylinatsiksi, niin sanoisin, että saisonin kuivuutta ei näy ja tyylille ominainen raikkaus uupuu. Kaivattua hedelmäisyyttä toki on, mutta hiivan tuomat aromit ovat sen verran hefemäisiä, ettei saison tule mieleen.

Tyylinmukaisuus nyt on tietysti ihan paskan hailee jos olut on hyvää. Onko? No eh. Ei oikein. Se makea hedelmäisyys ei tule erityisen miellyttävästi esiin ja loppumaku on jotenkin tukossa ja tunkkainen. Neilikkaisesta tuoksusta voi toki tulla jouluinen meininki, mutta itse ei oikein tee toista pulloa mieli. 2/5

Kommentit