Ægir/Boulevard Ævenue Collaboration Saison

Ævenue Collaboration Saison
Panimo: Ægir/Boulevard Brewing
Maa: Norja / USA

Tyyli: Saison
Alkoholia: 6 %
Kantavierre: 13,9 °P
Väri: 12,2 EBC
Katkeruus: 17 IBU

Pisteet: 3/5
Lyhyesti: Hedelmäinen ja raikas saison, mutta turhan eleetön.

Norjalainen Ægir on 2007 perustettu pienpanimo, pikkuruisessa Flåmin kylässä. Kylä on käsittämättömän kauniin vuonon perukoilla ja siitä tuli juuri ainakin meikäläisen ykkösvierailukohde, jos joskus Norjaan eksyn.  Pikkuisesta turistikylän panimosta, joka ennen teetti pullotuotteensa Belgiassa, on menestyksekkäästi kasvanut Suomen mittakaavassa jo melko hyvän kokoiseen 600000 litran vuosituotantoon.

Ægir ollut Arkadian Alkossa hyvin edustettuna jo aika hyvän tovin. Samat pullot seisovat ylähyllyllä viikosta toiseen. En ole itsekään sen oluita Alkosta ostanut. Se ei johdu siitä, että oluet olisivat huonoja, päin vastoin, maistoin niitä viime vuoden OlutExpossa ja ne olivat erinomaisia. Mutta oluet ovat myös aivan naurettavissa hinnoissa. Halvimmat 11,06€ ja kallein 24,80€ puolen litran pullosta.

Boulevard puolestaan on isohko amerikkalainen keskilännen (amerikkalaisessa mittakaavassa) pienpanimo. Se herätti kohua hiljattain menettäessään itsenäisyytensä suuremman yrityksen käsiin. Tosin tässä yhteydessä suurempi yritys on onneksi belgialainen Duvel Moortgat, joka tunnetaan laatutavarasta.

Boulevardilta on myös ollut Suomessa tuotteita. Tällä hetkelläkin löytyy Alkosta Double-Wide IPA ja Arkadiasta myös Dark Truth Stout. Löytyvät luultavasti myös pitkään, molemmat niistäkin kun ovat ihan silmittömissä hinnoissa. Litrahinnan vedellessä kahdenkympin paremmalla puolella baarimyynnin ulkopuolella, sietää kysyä se kuuluisa "Mitä vittua?" -kysymys.

Kun kyseessä ei kuitenkaan ole mitään aivan nyrkkipajoja, joilta tulisi 50 pullon superharvinaisia eriä kerran kuussa, en oikein käsitä tätä hinnoittelua. Norjassa on toki korkeat verot ja Amerikka on kaukana...

Kitinästä asiaan. Arkadiassa oli tullut hyllyyn näiden kahden panimon kollaboraatio-uutuus, jonka Alko oli täräyttänyt superedulliseen reiluun kahdeksaan euroon. Kivulias hinta edelleen, mutta lempityylini saison sai myöntymään asiaan.

Ihan kaunis, sameahko vaalean keltainen olut. Melko mieto tuoksu, tuoretta inkivääriä. Hyvin pehmeä, lähes huomaamaton suutuntuma. Ainoastaan pieni hiilihappoinen pisto herättää huomion.

Erittäin hedelmäinen makeus. Trooppisia hedelmiä, ananasta, raikasta mausteisuutta, inkivääriä. Happamuus nousee hedelmäisyyden läpi pehmeästi pinnempaan ja lopettaa oluen tanniiniseen kuivuuteen ja katkeron pistoon.

Ihan toimiva saison, joskaan ei nyt mene kirjoissani kärkeä lähellekään. 3/5

Ægir

Boulevard Brewing

Kommentit